Optimar'ın son seçim anketi

Optimar Araştırma'nın son seçim anketine göre; Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 50’nin üzerinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise en güvenilir siyasetçi anketinde birinci sıradaki yerini koruyor.
Ankara Masası
|
30 Eylül 2020, Çarşamba - 09:53
Optimar'ın son seçim anketi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde 2023'e işaret ederek erken seçim tartışmalarına son noktayı koydu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına destek vererek seçimlerinin zamanında yapılacağını belirtti. Ancak anket şirketleri kamuoyunun nabzını yoklamaya devam ediyor. 

Hürriyet gazetesi yazarlarından Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Optimar Araştırma'nın son seçim anketini aktardı. Buna göre; "Optimar’ın anketinde kararsızlar dağıtıldığında AK Parti’nin oy oranı yüzde 41.4 olarak yer alıyor. MHP ise 9.5’e ulaşıyor. AK Parti ve MHP’nin oyları toplandığında ise 50.9’a ulaşıyor. Bu verilere göre ‘cumhur ittifakı’ yüzde 50’nin üzerine çıkıyor."

Selvi'nin köşe yazısı şu şekilde:

CHP'nin oyları ne durumda?

CHP’nin oylarını hem parti olarak verip hem de ‘millet ittifakı’ olarak değerlendireceğim. CHP’nin oyları bir süredir yüzde 25’in altında. Başarılı bir kurultay yapmasına rağmen CHP’de kısmı bir gerileme gözleniyor. Optimar’ın araştırmasında CHP’nin oyları yüzde 23.8 olarak yer alıyor.

Peki İYİ Parti?

İYİ Parti, eylül ayı araştırmasında 9.3 olarak yer alıyor. Parti ağustos araştırmasında ise 9.8 olarak çıkıyordu. Meral Akşener, ağustos ve eylül aylarında iyi bir çıkış yakalamıştı ama kurultayın ardından yaşanan iç tartışmalar partiyi etkilemiş gözüküyor.

Millet İttifakı'nın oyları

Cumhur ittifakının oy oranı 50.9 olduğuna göre millet ittifakının oy oranı da yüzde 49.1 olmuştur deme kolaycılığına kaçmayacağım. Çünkü yüzde 1’in dahi önemli olduğu yeni sistemde hesaplama yaparken DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oy oranlarını da dikkate almak gerekiyor.

DEVA Partisi’nin 1.5, Gelecek Partisi’nin ise yüzde 1 olarak gözüktüğü araştırmada CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve görünmez ama güçlü ortak HDP’nin oy oranları toplandığında ‘millet ittifakı’nın oy oranı yüzde 44.7’ye ulaşıyor.


Muhalefetin ilk turda Erdoğan’ı yenilgiye uğratabilmesi için daha çok çalışması gerekiyor.

Ekrem İmamoğlu'nun durumu

Yerel seçimlerden sonra büyük bir çıkış yaparak anketlerde ilk sıralara tırmanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bir süredir inişte. En beğendiğiniz siyasetçi anketinde ağustos ayında yüzde 12’yle ikinci sırada yer alan Ekrem İmamoğlu, ikinci sıradaki yerini koruyor ama bir ay önceye göre gerileme içinde. Ekrem İmamoğlu, eylül ayında 9.8’e gerilemiş durumda.

Mansur Yavaş takipte

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2020 yılı Ocak ayından itibaren anketlerde yer almaya başladı. Ekrem İmamoğlu gerilerken Mansur Yavaş tırmanışı sürdürdü. Ağustos ayında 8.6’yla üçüncü sırada yer alan Yavaş, eylül ayında ise Ekrem İmamoğlu ile aynı oran olan 9.8’i yakalayarak üçüncü sıraya yerleşti. Koronavirüsle mücadele sürecindeki performansı ve polemikten uzak duran hizmet odaklı çalışmaları ile göz dolduran Yavaş’ın nefesi İmamoğlu’nun ensesinde diyebiliriz.

Erdoğan liderliğini sürdürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en güvenilir siyasetçi anketinde birinci sıradaki yerini koruyor. 30.8’le ilk sırada yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile diğerleri arasında tam üç kat fark bulunuyor. Erdoğan’ı 9.8’le İmamoğlu takip ediyor.

Köşe yazısının tamamı için tıklayınız
http://www.ankaramasasi.com/haber/207952/optimarin-son-secim-anketi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.