Ali Kuşçu kimdir?

1403 – 1474 yılları arasında yaşamış olan ünlü âlim, Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde astronom, matematikçi, fizikçi, filozof ve dil bilimci olarak çalışmalarını yürüttü. Peki ünlü âlim, Ali Kuşçu'nun çalışmaları nelerdir? Detaylar haberimizde...
Hande Akyol
|
01 Kasım 2023, Çarşamba - 19:30
Ali Kuşçu kimdir?

1403 yılında Semerkand’da, Timur İmparatorluğu topraklarında doğan Ali Kuşçu’nun babası Muhammed, Timur İmparatorluğu hükümdarı ve astronomu olan ve aynı zamanda Timur’un torunu olan Uluğ Bey’in kuşçusu olduğu için ''Kuşçu'' lakabıyla tanınmıştır.

İlk eserini Kirman'da yazdı

Küçüklüğünden itibaren matematik ve astronomiye ilgi duyan Ali Kuşçu, bu alanlarda ders almıştır. Daha sonra bilgisini geliştirmek için Kirman’a giden Kuşçu, Hall-ü Eşkal-i Kamer (Ay safhalarının Açıklanması) adlı risale ile Şerh-i Tecrid adlı ilk eserini yazdı.

Kuşçu, Semerkand ve Kirman'da eğitimini tamamladıktan sonra Uluğ Bey'in yardımcısı ve rasathanesinin müdürü oldu.

Ali Kuşçu'nun çalışmaları nelerdir?

Ali Kuşçu’nun, Uluğ Bey tarafından Çin’e gönderildiği ve dönüşte dünyanın yüzölçümünü ve ekliptiğini 24 derece olarak hesapladığı biliniyor.

Tebriz’de Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan’ın kendisine büyük saygı gösterdiği ve Osmanlı Devleti ile barış görüşmelerinde yardımının istendiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Ali Kuşçu uzun süre Uzun Hasan’ın sözcülüğünü yapmış, ardından Osmanlı Padişahı 2. Mehmed’in davetiyle İstanbul’a gitmiştir.

Osmanlı – Akkoyunlu sınırında Fatih Sultan Mehmed’in emriyle ve büyük bir törenle karşılanan Kuşçu, Sahn-ı Seman Medresesi’ne Müderris olarak atanmıştır.

Ali Kuşçu'nun Gökbilim'e yaptığı en büyük katkılardan olarak çizdiği bir Yıldız Haritası bulunmaktadır. Burada bir yandan talebe yetiştiren Kuşçu, bir yandan da Gök Cisimleri’ni araştırarak bilim eserleri yazmıştır. Kuşçu Güneş saatlerini icat ederek, İstanbul’un enlem ve boylamını bugünkü değerle bire bir hesaplamıştır.

Ay’ın ilk haritasını çıkaran âlimdir

Gezegenler arası uzaklıkları hesaplayarak Ay’ın ilk haritasını çıkaran isim Ali Kuşçu’dur. Çıkardığı Yıldız haritaları Kristof Kolomb’a Amerika kıtasının keşfinde yardımcı olmuştur.

16 Aralık 1474 tarihinde, 71 yaşındayken İstanbul'da vefat eden Kuşçu’nun mezarı, İstanbul'un Eyüp Sultan Türbesi etrafındaki hazirededir.

Ünlü âlimin soyu, Kahramanmaraş, Düzce ve Bursa’da Kuşçuoğlu soyadıyla devam etmektedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2079847/ali-kuscu-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.