65. Dezerformasyon Bülteni yayımlandı

Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı tarafından haftalık olarak hazırlanan Dezenformasyon Bülteni'nin 65. sayısı yayımlandı. Bültende, basında yer alan "Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın 70 km’lik bölümünde sinyalizasyon olmadı", "BOTAŞ'ın Kapalıçarşı'dan yüksek miktarda döviz aldığı", "şehit ailelerinin otomobil alımı sırasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödediği" iddiaları kesin dille yalanlandı.
Mevlüt Peker
|
30 Nisan 2023, Pazar - 18:44
65. Dezerformasyon Bülteni yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının 65. Dezenformasyon Bülteni'ne göre, bazı basın yayın organları ve sosyal medyada yer alan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının 70 kilometrelik bir bölümünde sinyalizasyon sistemi olmadığı ve rayların oturmadığı iddiaları doğru değil. Bültende, hattın başlangıcından bitiş noktasına kadar son seviye emniyet bütünlük düzeyinde sinyalizasyon sistemi mevcut olduğu ve sistemin işler vaziyette olduğu belirtiliyor. Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin altyapı, üstyapı ve elektromekanik sistemleri, dünyadaki benzer hızlı tren hatlarında olduğu gibi uluslararası sertifikasyon kuruluşlarınca belgelendirildiği ifade ediliyor. Tüm hat için Sinyalizasyon Güvenlik Durum Raporu'nun olumlu sonuçlandığı kaydedilen bültende, hatta gerçekleştirilmesi gereken deneme seferlerinin tamamlanarak ticari işletmeye açıldığı aktarılıyor.

“BOTAŞ’ın Kapalıçarşı’dan yüksek miktarda döviz satın aldığı” iddiaları

Bültende, BOTAŞ'ın resmi kurum araçları ile Kapalıçarşı'dan döviz alım işlemi gerçekleştirdiği iddiasının da doğru olmadığı belirtiliyor. BOTAŞ'ın Kapalıçarşı'da herhangi bir döviz alım-satım işlemi bulunmadığı vurgulanırken, iddiaya konu görüntülerdeki kişilerin BOTAŞ ile herhangi bir ilgilerinin bulunmadığı açıklanıyor.

“Şehit ailelerinin ÖTV ödediği” iddiası

Bültende ayrıca, "Şehit aileleri araç alırken Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödüyor" iddiasının da doğru olmadığı kaydediliyor. 4760 sayılı ÖTV Kanunu'nda 2016'da yapılan değişiklikle, şehit eşi veya çocuklarının, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babasının, ÖTV ödemeksizin araç alabilmelerine imkan sağlandığı hatırlatılıyor. Bu düzenlemeden şehit yakınlarının yararlandığı ifade ediliyor.

“YİMER’de kaçak göçmen çalıştırıldığı” iddiası

Bazı basın yayın organları ve sosyal medyadaki "Göç İdaresi Başkanlığı'na bağlı Yabancı İletişim Merkezi'nde kaçak Suriyeli, Afgan, Pakistanlı çalıştırılıyor" iddiasının da doğru olmadığı aktarılan bültende, "Başkanlığa bağlı Yabancılar İletişim Merkezinde (YİMER) görev yapan tüm personel, 4857 sayılı İş Kanunu, 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa uygun olarak istihdam edilmektedir." denildi.

“Millet İttifakı’na 16 ilde yasak getirildiği” iddiası

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın yayınladığı 65. Dezenformasyon Bülteni'nde, FETÖ'nün sosyal medyadaki kara propaganda hesapları tarafından kamuoyunu provoke etmek amacıyla ortaya atılan bir iddia hakkında açıklama yapıldı. Bu iddiaya göre, "16 kentte Millet İttifakı yasağı getirildi ve YSK, CHP ve İYİ Parti'nin listeleriyle seçime girmelerine yasak getirdi." Ancak bülten açıklamaları, bu iddianın asılsız olduğunu vurguladı.

Bültenin açıklamasında, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Millet İttifakı'nın seçim listeleriyle ilgili böyle bir yasağının olmadığı belirtildi. Ayrıca CHP ve İYİ Parti'nin YSK'ya yaptığı başvuruda, "Millet İttifakı protokolünün kabulü sonrasında toplam 16 ilin 9'unda CHP'nin, 7 ilde ise İYİ Parti'nin tek başına seçime gireceği" hatırlatıldı ve "partilerden birinin tek başına seçime girdiği yerlerde parti logosu üstünde ittifak isminin yer alması" talebinin reddedildiği bildirildi.

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde Millet İttifakı'ndaki partilerden birinin tek başına seçime girdiği yerlerde, parti logosu üstünde ittifak isminin yer alması talebinin reddedildiği belirtilen bülten açıklamasında, "Millet İttifakı'na yasak" iddiasının manipülasyon olduğu vurgulandı.

Bu açıklamayla birlikte, kamuoyunun manipülasyon ve yanıltıcı bilgilere karşı dikkatli olması gerektiği bir kez daha hatırlatılmış oldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2080554/65-dezerformasyon-bulteni-yayimlandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.