Ekvador'da meclis feshedildi

Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, kendisini görevden azletme talebiyle toplanan Ulusal Meclisi feshettiğini duyurdu.
Onur Çetinkaya
|
18 Mayıs 2023, Perşembe - 14:40
Ekvador'da meclis feshedildi

Lasso, devlet petrol şirketi ile bir tanker firması arasında yapılan sözleşmede zimmete para geçirme ve bu süre içerisinde yapılan usulsüzlüklere göz yummakla suçlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, hakkında yolsuzluk suçlamaları yapılan Lasso için 30 Mart 2023'te mecliste azil soruşturması yürütülebileceğine karar vermişti.

Lasso'ya yönelik Haziran 2022'de yolsuzluk suçlamaları nedeniyle mecliste gensoru verilmiş ancak 92 oya ulaşmadığı için görevden alınma talebi reddedilmişti.

Ülkedi ekonomik krizin yaşandığını belirten Lasso meclisi fehettiğini, Anayasa gereği yasama ve devlet başkanlığı seçimlerinin düzenleneceğini duyurdu.

Karara göre, Lasso, 6 ay süreyle ülkeyi kararname ile yönetecek ve bir yandan da seçim takvimi belirlenecek. Böylelikle Lasso'nun görevden alınma süreci iptal oldu.

Erken cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihi belirlendiğinde de yeni seçilecek isim, ülkenin Mayıs 2025'e kadar yeni cumhurbaşkanı olacak.

Ekvador Anayasası'na 2008'de dahil edilen "çapraz ölüm" kararnamesi, Cumhurbaşkanı ile yasama arasındaki krizi sona erdirmeyi amaçladı. Lasso, bu kararnameyi ilk uygulayan Cumhurbaşkanı olarak ülke tarihine geçti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2082645/ekvadorda-meclis-feshedildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.