Kraliçe Elizabeth’in cenaze maliyeti açıklandı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 10 gün süren cenaze töreninin maliyetinin 162 milyon sterlin, yani yaklaşık 4 milyar 200 milyon lira olduğu açıklandı.
Mevlüt Peker
|
18 Mayıs 2023, Perşembe - 18:51
Kraliçe Elizabeth’in cenaze maliyeti açıklandı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenaze töreni ve ulusal yas süreci için yapılan organizasyonlar toplamda 162 milyon sterlin (yaklaşık 4 milyar 200 milyon TL) tutarında maliyet oluşturdu.

Hazine Baş Sekreteri John Glen, Parlamento'ya gönderdiği açıklamada, Kraliçe'nin 8 Eylül 2022'deki ölümünün ardından gerçekleşen 10 günlük ulusal yas süreci ve cenaze töreni için ilgili kurumların harcamalarının netleştiğini belirtti.

Bu süreçteki organizasyonların toplam maliyeti yaklaşık 162 milyon sterlin olarak kaydedildi. En büyük harcamayı ise 73,7 milyon sterlinle İçişleri Bakanlığı gerçekleştirdi.

Glen, açıklamasında, Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından binlerce insanın ülke içinde seyahat ederek saygı ve sevgisini gösterdiğini ve hükümetin önceliğinin bu süreçteki organizasyonların kamu güvenliğini sağlamak ve saygınlık çerçevesinde yürütülmesi olduğunu ifade etti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 8 Eylül'de 96 yaşında İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi'nde geçirdiği yaz tatili sırasında hayatını kaybetmişti.

Kraliçenin naaşı, 13 Eylül tarihinde hayatını kaybettiği İskoçya'dan, Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait bir uçakla başkent Londra'ya getirilmişti.

Havaalanında alınan tabut, daha sonra bir kortej eşliğinde Buckingham Sarayı'na taşınmış, ertesi gün ise Westminster Hall adlı parlamento binasında sergilenmişti.

Tabutun geçtiği güzergahtaki sokaklar, Kraliçe'nin naaşını görmek isteyen yüz binlerce kişiyle dolmuştu.

Westminster Hall'da yerleştirilen tabut, halkın ziyaretine açılmış ve 19 Eylül tarihinde yapılacak cenaze töreni için burada sergilenmeye devam etmişti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in naaşı, 19 Eylül'de Westminster Abbey Kilisesi'nde gerçekleştirilecek resmi tören için Westminster Hall'den taşınmıştı.

Dünya genelinden birçok üst düzey devlet yetkilisinin katıldığı yaklaşık 2 bin kişilik bir törenle Westminster Abbey Kilisesi'nde resmi bir tören düzenlenmişti.

Törenin ardından Kraliçe Elizabeth'in tabutu, defnedileceği Windsor'a götürülmüş ve defin işlemi özel aile töreniyle St. George Şapeli'nde yapılmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2082676/kralice-elizabethin-cenaze-maliyeti-aciklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.