Oje sürdükten 10 saat sonra vücudumuzda neler olur?

Rengarenk çeşitleri ile tırnaklarımızı süsleyen ojelerin vücudumuza etkilerini biliyor muydunuz?
Büşra Ünal
|
23 Mayıs 2023, Salı - 12:32
Oje sürdükten 10 saat sonra vücudumuzda neler olur?

Konu güzellik olunca sağlık konusunda en bilinçli insanlar bile toleranslı davranabiliyor. Yapılan bir araştırmada Amerika’daki birçok oje markasının ne kadar fazla zararlı olduklarını ortaya koydu.

Araştırmada, çalışmaya katılan 24 kadın kimyasal toksin işaretleri için test edildi. Sonuçlara göre, katılımcıların %100’ünde, oje sürüldükten 10 saat sonra trifenil fosfat izleri görüldü. 

Aynı araştırmacılar bir başka deneyde 10 farklı ojeyi trifenil fosfat için test etti ve kimyasalın ojelerin 8’inde bulunduğunu gördüler.
Sonuçları pozitif çıkan ojelerin ikisinde, ürün etiketi üzerinde kimyasalın varlığı tebliğ edilmemişti. Yani Amerika’da satılan ojelerin %20’si, yapısında içerik olarak listelenmeyen tehlikeli bir kimyasal barındırıyor. 

Peki, Trifenil fosfat nedir?

Trifenil fosfatın (ya da TPHP’nin) yarattığı en büyük sorun, insan bedenindeki tüm hormonları kontrol eden endokrin sistemin bozulmasına yol açması. Araştırmanın başındaki kişi, Dr. Heather Stapleton, konu hakkındaki endişelerini şu şekilde açıklıyor: 

“TPHP’nin hormon düzenlenmesini, metabolizmayı, üremeyi ve gelişimi etkilediğini gösteren kanıtlar gittikçe artıyor.”

Bu durum, özellikle de büyümelerinin temelinde sağlıklı hormonsal gelişim yatan genç kızlar için tehlikeli. Ancak TPHP, maruz kalan herkes için ciddi bir sağlık riski anlamına geliyor. Aynı zamanda da şu etkileri olduğu biliniyor:

  • Nörotoksin (gelişimsel etkiler)
  • Endokrin toksin
  • Üreme toksini
  • Cildi tahriş etme ve alerjen

Diğer sağlık tehditleri

  • Formaldehid: Suda ve havada çözünebilen meşhur bir kanserojendir (güçlü oje kokusunu biliyorsunuz, değil mi?) Bu kimyasala maruz kalma sonucunda, boğazda kaşıntı, astım ve nefes almada güçlük gibi belirtiler de görülebilir. Kronik hastalıkları olanlar, formaldehid sebebi ile zehirlenmeye daha da yatkındırlar.
  • Toluen: Bu kimyasal, çocuklarda gelişimi engellemesi ile tanınır. Maruz kalma sonucunda, cilt için tahriş edici de olabilir.
  • Dibütil ftalat: Bazı oje markaları, TPHP yerine bu ftalatı kullanıyor; ancak sağlık açısından daha iyi olduğu pek söylenemez. Gerçekte, hormonsal bozukluklar ve üreme sistemi toksinleri gibi benzer sağlık riskleri yaratır.
http://www.ankaramasasi.com/haber/2083237/oje-surdukten-10-saat-sonra-vucudumuzda-neler-olur

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.