Suriyelilerin gönderilmesi için komisyon kuruluyor

tv100 canlı yayınında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, milyonlarca Suriyeliyi, rejimin de kontrolü altında olan bölgelere göndereceklerini, bunun için de dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir komisyon kurma kararı aldıklarını açıkladı.
Mevlüt Peker
|
23 Mayıs 2023, Salı - 23:20
Suriyelilerin gönderilmesi için komisyon kuruluyor

Kesin olmayan sonuçlara göre, seçim bölgesi Antalya'dan AK Parti milletvekili seçilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tv100 canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve gündeme dair değerlendirme ve açıklamalarda bulundu.

Terör örgütlerinin siyasetin içinde yerinin olmadığını kaydeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Terör örgütlerine bu ülkede yer yok. Bir tanesi 40 binden fazla insanımızı, polisimizi, askerimizi, güvenlik görevlimizi, korucumuzu şehit etti. Diğeri darbe girişiminde bulundu, diğer yaptıkları ortada. Sonuçta onun dışında herkese bu ülkede yer var." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Açık açık tüm terör örgütleri, Kılıçdaroğlu'nu destekliyor. PKK'nın elebaşları Kılıçdaroğlu'nu destekliyor. FETÖ'cülerin hepsi Kılıçdaroğlu'nu destekliyor. Bu bir tesadüf müdür? Bu bir dizaynının, bir üst akılın yönlendirmesi neticesinde olmuştur." ifadelerini kullandı.

Muhalefetin HÜDAPAR (Hür Dava Partisi) ile ilgili eleştirilerine de cevap veren Mevlüt Çavuşoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce Hür Dava Partisi ile ittifak için görüştüğünü fakat anlaşamadıklarını hatırlatarak, CHP'nin Van'da Türk bayrağı dalgalandıramadığını ancak Hür Dava Partisi’nin doğuda ve güneydoğuda, her yerde Türk bayrağıyla çalışma yaptığını vurgulayarak HÜDAPAR'ın Hizbullah ve hiçbir terör örgütüyle bağlantısı olmadığını, PKK'yı düşman gördüğünü, onunla ve sandıkların başında Kürtlere yönelik baskılarla mücadele ettiğini açıkladığını anımsattı.

"Türkevi saldırganının yakalanması an meselesi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'de Türkevi'ne yapılan saldırıyla ilgili olarak saldırganın henüz yakalanmadığını ve güvenlik kameralarında kayıtlar olduğunu belirtti. Saldırganın yakalanması için yoğun bir çalışmanın sürdüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, bölgede ek tedbirler alındığını ve bir polis noktasının kurulacağını, kurulana kadar New York polis araçlarının bölgede görev yapacağını söyledi. Saldırının nedeninin henüz belirlenmediğini ancak saldırgan yakalandığında bu konunun aydınlığa kavuşabileceğini ifade etti.

Saldırganın parmak izinin olay yerinde bulunduğunu ve yakalanmanın an meselesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, "ABD Büyükelçisi Jeff Flake ile iletişim halinde olduğumuzu ve kendilerine yakın ilgilerinden dolayı teşekkür ettik. New York polisiyle birlikte Dışişleri Bakanlığı'nın da olayı yakından takip ettiğini görüyoruz" dedi.

Diplomatik misyonlarının korunmasından ev sahibi ülke olarak ABD'nin sorumlu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, saldırganın bir an önce yakalanmasını beklediklerini ve sadece Türkevi'ne değil, ABD'deki diğer misyonlarının da güvenlik tedbirlerinin sağlanmasını talep ettiklerini belirtti. Büyükelçi ve Ankara'daki yetkililerin konuyu yakından takip ettiğini de sözlerine ekledi.

"Milyonlarca Suriyeliyi, rejimin de kontrolü altında olan bölgelere biz göndereceğiz"

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu ve hepsini Suriye’ye göndereceklerine dair söylemleri ile ilgili Mevlüt Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

" ‘Mültecileri geri gönderebiliriz' diyebilir. Biz de geri göndermeye başladık ve geri göndermek için de çalışıyoruz fakat bunu söylerken dürüst olalım. 10 milyon Suriyeli yok Türkiye'de. BM açıkladı, 3,7 milyon civarında Suriyeli var. Neden '10 milyon' diyerek yalan söylüyor, buna niye ihtiyaç duyuyor Sayın Kılıçdaroğlu? Anlamak mümkün değil. BM'nin rakamları, bizim rakamlarımız ortada. İşte insanlar bu yüzden güvenmiyor. Türkiye'yi yönetmeye talip bir kişi, herkesin bildiği bir konuda, net resmi rakamların olduğu bir dönemde yalan söylememesi, çarpıtmaması lazım."

“Bize göre de Suriyelilerin büyük bir bölümünün gönderilmesi gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, "Milyonlarca Suriyeliyi de rejimin de kontrol ettiği bölgelere biz göndereceğiz. Bunun için de bir komisyon kurma kararı aldık, Dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde. Bir yol haritası üzerinde çalışacaklar. Bu komisyonun içinde, çalışma grubunun içinde elbette Milli Savunma (Bakanlığı), istihbaratımız ve İçişleri Bakanlığımız da olacak. Suriye ile angajmana girerek ancak Suriye yönetiminin kontrol ettiği bölgelere (Suriyelileri) gönderebiliriz."

“Arkasında ABD olsun, Fransa olsun, PKK’yı temizleyeceğiz”

Suriye'nin kuzeydoğusunda da bölücü terör örgütü PKK olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Buradan da PKK'yı temizlemek için de işbirliği yapacağız. Arkasında kim olursa olsun, ABD, Fransa olsun. Hiç bizi ilgilendirmez. Oradan da temizlememiz lazım. Terör koridorunun oluşmasını engelledik. Kılıçdaroğlu, 'buradan çekileceğiz' diyor. Çekildiğiniz zaman sen kaç tane gönderebileceksin? Milyonlarca göçmen yine bizim kapımıza dayanacak. Terör gelecek, çatışmalar olacak. Yine milyonlar kapımıza dayanacak." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye yönetimiyle işbirliği yaparak Körfez ve Arap ülkelerinin, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin desteğini alarak Suriyeli mültecilere sağlık, eğitim, konaklama, gıda, enerji gibi ihtiyaçları karşılamaları gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, bu desteklerin olmaması durumunda insanların geri döneceğini belirtti.

Ancak Çavuşoğlu, bu yaklaşımın ırkçı olmaması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de çok sayıda Suriyelinin olduğunu ve birçok Suriyelinin Suriye'ye dönmesi gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda Türkiye'nin kendi imkanlarıyla güvenli bölgelere 100 binlerce hatta 1 milyon Suriyeliyi göndermek için bir çalışma yaptıklarını ve Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de destek verdiğini belirtti. Ancak bu ülkelerin de barınma imkanlarına sahip olmaları gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, gerçekçi ve insan merkezli yöntemlerle dönüşün gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ırkçılık, nefret söylemleri ve siyasi popülizmle bu işin başarılamayacağını dile getirdi.

Çavuşoğlu, ileride liderler düzeyinde bir görüşme planlandığını ve Dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir komisyon kurularak yol haritası üzerinde çalışılacağını ve liderler düzeyinde bir görüşme hazırlığı yapıldığını ifade etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2083306/suriyelilerin-gonderilmesi-icin-komisyon-kuruluyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.