Aliyev ve Paşinyan arasında “Zengezur Koridoru” tartışması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan arasında “Zengezur Koridoru” tartışması yaşandı. İlham Aliyev, "Azerbaycan hiçbir koridoru kapatmadı” dedi ancak Nikol Paşinyan ısrarlı olunca devreye Rus lider Putin girdi.
Mevlüt Peker
|
25 Mayıs 2023, Perşembe - 20:53
Aliyev ve Paşinyan arasında “Zengezur Koridoru” tartışması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantısında "Zengezur Koridoru" konusunda bir tartışma yaşandı. Aliyev, Paşinyan'ın suçlamalarına verdiği cevapta, "Azerbaycan hiçbir koridoru kapatmadı. Bu platformu asılsız suçlamalar için kullanmaya gerek yok." şeklinde konuştu.

Moskova'da gerçekleştirilen Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantısına katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında "Zengezur Koridoru" konusunda bir tartışma yaşandı. Aliyev, konuşmasında Azerbaycan'ın Zengezur Koridoru'nun oluşturulması için girişimde bulunduğunu ve bu koridorun sadece Azerbaycan'ın ana bölümünü Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda uluslararası demiryolu güzergahlarının bir parçası olacağını ifade etti.

Paşinyan ise Aliyev'in sözlerine karşılık olarak, "2020'deki üçlü deklarasyonda sadece Laçın Koridoru'ndan bahsedildiğini ve bu koridorun Rus barış güçlerinin kontrolünde olması gerektiğini, ancak maalesef Azerbaycan tarafından yasadışı bir şekilde engellendiğini" belirtti ve Azerbaycan'ın Laçın Koridoru'ndaki varlığından rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

Aliyev ise Paşinyan'ın sözlerine yanıt olarak, "Azerbaycan hiçbir koridoru kapatmadı. Bu platformu asılsız suçlamalar için kullanmaya gerek yok." dedi.

Tartışmaya dahil olan Rusya Devlet Başkanı Putin ise, "Sayın Aliyev, 1991 anlaşmalarıyla belirlenen sınırların çizilmesiyle ilgili koşullardan bahsetti. En önemli olan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında toprak bütünlüğü konusunda anlaşmadır, diğer konular ikinci plandadır. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilaflar da dahil olmak üzere 'birlik' topraklarındaki ihtilafların sona ermesiyle ilgileniyor." şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2083575/aliyev-ve-pasinyan-arasinda-zengezur-koridoru-tartismasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.