Thor kimdir?

İskandinav mitolojisinin büyük tanrılarından biri olan Thor kimdir? Dunor, Thunor ve Gök Gürültüsü Tanrısı gibi daha birçok isme sahip ve çekici Mjölnir ile yıldırımı kontrol edebilen İskandinav mitolojisinin en büyük ikinci tanrısı görülen Thor hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Suat Mutlu
|
26 Mayıs 2023, Cuma - 15:45
Thor kimdir?

İskandinav mitolojisinde tanrıların tanrısı Odin'in oğlu olan Thor,  İskandinav kültürünün en önemli tanrı grubu “Aesir” tanrılarından birisidir. Ayrıca Thor birçok farklı kültürde farklı isimlere sahiptir.   Bu isimler Donar, Donner, Thunraz ve Thunor’dur. Perşembe gününün İngilizcesi “Thursday” ismi de Thor’dan gelmektedir ve “Thor’un günü” anlamına gelmektedir. 

Thor; gök gürültüsü, yıldırım, yağmur ve tarım tanrısı olarak nitelendirilmiş ve kırmızı saçları ve uzun kırmızı sakallarıyla mitlerde betimlenmiştir. İskandinav tanrılarının en güçlüsü olarak bilinen yıldırım tanrısı aynı zamanda Asgard ve Midgard’ın koruyucusudur.

Thor'un özellikleri

Thor'un 3 önemli hazinesi bulunmakta ve bu üç hazineyle gücüne güç katmaktadır. Bu hazinelerden ilki Trhor'un en önemli simgesi olan  Mjölnir adlı çekicidir. Mjölnir, "parçalıyıcı" anlamına gelen iki cüce tarafından üretilmiş birden fazla işleve sahiptir. Bu işlevler şöyledir;  çekici kolaylıkla saklayabilsin diye çekiç, istediği zaman küçülebilmektedir. Yıldırım Tanrısı düşmanlarını kolaylıkla avlayabilmesi için çekicini fırlattığında, çekiç tıpkı bir bumerang gibi düşmana çarptıktan sonra Thor’un eline geri dönmektedir. Aynı zamanda Thor, bu çekiç ile yağmurlar yağdırır, fırtınaları kontrol eder, evlilikleri ve nesneleri kutsayabilmektedir.

Thor'un bir diğer önemli hazinesi Mjölnir'i tutabilmek için kullandığı eldivenleridir. Bu eldivenler,  Jarngreipr adında ve demirden yapılmıştır. Thor'un bir diğer önemli hazinesi ise  “Megingjord” adındaki kemeridir. Thor, bu kemeri taktığında sahip olduğu gücü iki katına çıkarmaktadır. Ayrıca Thor'un, " Tanngniost" ve " Tanngrisnir" adlı iki dev keçisi bulunmaktadır. Bu keçiler, bağlı oldukları arabayı yerde ve gökte sürebilmektedir. 

Gök Gürültüsü tanrısının ölümü

Thor, tanrıların kaderi olarak bilinen Ragnarok'ta babası Odin'in kan kardeşi olan Loki'nin çocuğu   olarak bilinen Midgard yılanı Jormungandr ile yapmış olduğu son savaşta çekiciyle yılanın başını ezmiş fakat  Jormungandr’ın başı kopmuş olsa da Thor'a doğru püskürttüğü zehriyle Yıldırım Tanrısı Thor'u öldürmüştür. 

Thor'un diğer adları

-Þórr heitir Atli

-ok Ásabragr,

-sá es Ennilangr

-ok Eindriði

-Björn, Hlórriði

-ok Harðvéorr,

-Vingþórr, Sönnungr,

-Véoðr ok Rymr

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2083681/thor-kimdir
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.