Osman Gökçek’e neden yemin tekrar ettirildi?

AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek’in yemini neden kabul edilmedi? İşte Osman Gökçek’in yeminini tekrarlamak zorunda kalmasına neden olan kelimeler…
Mevlüt Peker
|
02 Haziran 2023, Cuma - 23:29
Osman Gökçek’e neden yemin tekrar ettirildi?

14 Mayıs’ta yapılan 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanması ve milletvekillerinin mazbatalarını alması sonrası milletvekilleri, TBMM’de yemin etmeye başladılar.

Yemin ettikten sonra görevlerine başlayacak olan milletvekilleri arasında dikkat çeken bazı isimlerin ant içme anları daha dikkatle takip edildi.

Farklı partilerden milletvekillerinin yüksek sesle, vurgu ve tonlama yaparak okudukları, “vatanın bölünmez bütünlüğü”, “Cumhuriyet”, “Atatürk”, “toplumun huzuru”, “büyük Türk milleti” gibi ifadelerin geçtiği yemin metnini HDP milletvekillerinin alelacele ve fısıltı şeklinde okudukları görüldü.

Hem eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan babası Melih Gökçek’ten hem de son yıllarda yaptığı yayınlardan dolayı Millet İttifakı’nın hedefindeki isim olan AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek’in yemini sırasında ise neredeyse tüm muhalif vekiller yemin metnini hece hece takip etti.

Alfabetik sıraya göre sıra kendisine geldiğinde TBMM kürsüsüne gelerek yemin metnini okumaya başlayan AK Parti Milletvekili Osman Gökçek, meslekten gelen televizyonculuk alışkanlığı ile metni okurken sıkça genel kurula doğru bakmaya çalışınca, metinde geçen “içinde” kelimesini “içerisinde”, “yararlanması” kelimesini ise “yararlanma” olarak okuyunca muhalefet sıralarından “yemin metnini yanlış okuduğu” ve “geçersiz olduğu” itirazları yükseldi. Daha önce "PKK marşı okumak kayyum atama nedeni değildir" sözleriyle gündeme gelen CHP Milletvekili Murat Emir, Osman Gökçek'in yemin metninde büyük hata yaptığını ve tekrarlanması gerektiğini söyleyince araya Devlet Bahçeli girdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) geçici Başkanı Devlet Bahçeli, yeminini tekrarlamasını isteyince Osman Gökçek “Tekrar okuyayım” diyerek yeminini tekrarladı ve muhalif medyaya göre büyük hatasını düzeltti.

Milletvekili yemin metni

Milletvekillerinin görevlerine başlamadan önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda yaptığı yeminin metni şu şekilde:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Osman Gökçek sosyal medyada ilk sıraya yerleşti

Siyasi hayatının henüz ilk gününde AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek’in büyük hatasını yakalayan muhalif medyanın hedef göstermesiyle olay sosyal medyaya düşünce “Osman Gökçek” Twitter’da ilk sıraya yerleşerek Türkiye’nin ana gündemi Osman Gökçek oldu.

Yapılan binlerce yorum bir taraftan sosyal medyada trol hakimiyetinin kimin elinde olduğunu gösterirken, diğer taraftan sosyal medya kitlesinin “konunun özü” ile ilgilenmediğini, içeriğine bakmadığını, okumadığını, dinlemediğini gösterdi.

Binlerce yorum arasında Osman Gökçek’in nasıl bir hata yaptığını merak edip araştıran tek bir sosyal medya üyesinin olduğu görüldü. @ahmet3706 hesabından yapılan bir paylaşımda şöyle denildi:

İlk okuyuştaki 2 hata:

1) 00:21 "içinde" yerine "içerisinde" diye okudu.

2) 00:25 "yararlanması" yerine "yararlanma" diye okudu.

Hata bulmak için sabırsızlıkla bekleyen muhalefet büyük bir zevkle ikaz ederek manayı değiştirmeyen bu hataları düzelttirmiş oldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2084627/osman-gokceke-neden-yemin-tekrar-ettirildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.