ABD, Ukrayna’nın Kuzey Akım’a saldırı planını biliyormuş

Washington Post gazetesi, ABD’nin Ukrayna'nın Kuzey Akım boru hattına saldırı planı yaptığına dair istihbaratı 3 ay önce aldığını ileri sürdü.
Mevlüt Peker
|
06 Haziran 2023, Salı - 21:34
ABD, Ukrayna’nın Kuzey Akım’a saldırı planını biliyormuş

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Ukrayna'nın Kuzey Akım boru hattına saldırı düzenlemeyi planladığına dair istihbarat aldığını iddia etti. Gazetenin internete sızdırılan gizli belgelere dayandırdığı haberinde, ABD'nin geçtiğimiz yılın Eylül ayında gerçekleşen saldırıdan üç ay önce Ukrayna'nın Kuzey Akım boru hattına saldırı planladığına dair detaylı istihbarat bilgilerine ulaştığı belirtildi.

Haberde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), Haziran ayında bir Avrupa casus teşkilatı aracılığıyla Ukrayna'nın özel harekat kuvvetlerinden oluşan altı kişilik bir ekibin Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım boru hattına saldırı planladığını öğrendiği ifade edildi.

İstihbarat belgesi Discord’da paylaşılmış

Söz konusu Avrupa istihbarat raporlarının yakın zamanda hassas belgelerin sızdırılması ile ilgili olarak tutuklanan Ulusal Hava Muhafızları üyesi Jack Teixeira tarafından sosyal medya platformu Discord'da paylaşıldı. Washington Post gazetesi, Jack Teixeira'nın Discord'daki arkadaşlarından birinden bu belgeye ait bir kopyayı elde ettiğini bildirdi.

Avrupa ülkeleri istihbarat raporunu biliyormuş

CIA'nın Ukrayna'nın Kuzey Akım boru hattına saldırı planladığına dair istihbarat raporunu geçtiğimiz yıl Haziran ayında Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle paylaştığı bildirildi. İstihbarat raporunun, Ukrayna'daki bir kişiden elde edilen bilgilere dayandığı ve belirli ayrıntıları, operatör sayısını ve saldırı yöntemlerini içerdiği belirtildi.

Washington Post gazetesi, hükümet yetkililerinin talebi üzerine, kaynaklara ve operasyonlara yönelik riskleri gerekçe göstererek, Avrupa ülkesinin adını ve şüpheli planın bazı yönlerini gizli tutmayı kabul ettiğini aktardı.

Ukraynalı grubun saldırı gerçekleştirdiği ileri sürülmüştü

ABD merkezli New York Times gazetesi, 7 Mart’taki haberinde Amerikalı yetkililer tarafından incelenen yeni bir istihbaratta Kuzey Akım Boru hatlarına yönelik sabotajların muhtemelen Ukrayna yanlısı bir grup tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmişti. New York Times’ın haberinde, Amerikalı yetkililerin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ya da üst düzey yardımcılarının sabotaja karıştığına ya da faillerin herhangi bir Ukrayna hükümet yetkilisinin talimatıyla hareket ettiğine dair hiçbir delil bulunmadığını bildirdiği ifade edilmişti.

Kuzey Akım Boru hatlarına saldırı

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 26 Eylül 2022 tarihinde meydana gelen patlamalar sonucunda 4 ayrı noktada gaz sızıntısı meydana gelmişti. Bu olay, Almanya, Danimarka ve İsveç tarafından ayrı ayrı soruşturulmuştu. İsveç, ABD ve NATO ise olayın sabotaj olduğunu belirtmişti. Ancak, sabotaj eyleminin kimin tarafından ve kimler tarafından gerçekleştirildiği hala netlik kazanmamış durumda. Soruşturma devam etmektedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2085069/abd-ukraynanin-kuzey-akima-saldiri-planini-biliyormus
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.