Belçika’nin da sabotajdan haberi varmış

İsveç'te yürütülen soruşturma çerçevesinde Kuzey Akım doğal gaz boru hattındaki patlamaların sabotaj olduğu ortaya çıkmış, Washington Post gazetesi ise ABD’nin Ukrayna'nın Kuzey Akım boru hattına saldırı planı yaptığına dair istihbaratı 3 ay önce aldığını ileri sürmüştü. Avrupa basınında da sabotajda Ukrayna izi olduğunun gündeme getirilmesi sonrası bugün de Belçika'nın CIA'den Kuzey Akım sabotajında "Ukrayna izi" bilgisi aldığı iddiası geldi. Tüm iddia ve tespitler Rus lider Putin’i haklı çıkarıyor.
Mevlüt Peker
|
10 Haziran 2023, Cumartesi - 18:11
Belçika’nin da sabotajdan haberi varmış

Belçika hükümetinin, Kuzey Akım boru hattındaki patlamada "Ukrayna'nın rolü" olduğuna dair Amerikan istihbaratından bilgi aldığı iddiaları ortaya atıldı.

Belçika gazetesi De Tijd'de yer alan habere göre, Eylül 2022'de meydana gelen Kuzey Akım boru hattı patlamasından hemen sonra Belçika askeri istihbaratı, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'ndan (CIA) bazı bilgilere ulaştı.

Haberde, Ukrayna'nın Avrupa'nın enerji altyapısını hedef alan sabotajda rolü olduğu iddiası yer aldı. Bu iddia, konuyla ilgili iyi bilgilere sahip kaynaklara dayandırıldı.

Gazete, Belçika dahil Batılı ülkelerin istihbarat servislerinin sabotajla ilgili aylardır bilgilendirildiğine dair yorumda bulundu.

Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder'in sözcüsü, gazetenin iddiaları hakkında yorum yapmayacaklarını belirtti.

Geçtiğimiz hafta Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, CIA'in geçen haziran ayında Avrupalı bir istihbarat servisi aracılığıyla, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım boru hattını sabotaj planıyla ilgili bilgiye ulaştığı öne sürüldü. Bu bilgilere göre, Ukrayna özel harekat kuvvetlerinden oluşan 6 kişilik bir ekip bu sabotajı gerçekleştirmeyi planlamıştı.

Almanya'da mart ayında çıkan haberlere göre, soruşturmayı yürüten yetkililer Ukrayna yanlısı bir grubun geçen yıl Kuzey Akım boru hatlarına sabotaj düzenlediğine dair kanıtlara ulaştı. Bu grubun 5 erkek ve 1 kadından oluştuğu, Eylül 2022'de Almanya'nın kuzeyindeki Rostock kentinde sahte pasaportlarla bir yat kiraladığı ve Kuzey Akım boru hatlarına sabotaj gerçekleştirdiği iddia edildi.

Eylül 2022'deki sabotaj, Rusya ile Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasara neden oldu.

Soruşturma, Almanya'nın yanı sıra Danimarka ve İsveç'teki kurumlar tarafından yürütülmektedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2085587/belcikanin-da-sabotajdan-haberi-varmis
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.