Bahar Alerjisi Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Baharın gelmesiyle alerjisi olanlar için ​dayanılmaz kaşıntılar, burun akıntısı ve halsizlikler başladı. ​Alerjik bünyeye sahip olanlar belirtileri hafifletmenin yollarını arıyor. Özellikle ​Mart, Nisan ve Haziran ayları ile birlikte cilt hastalıkları arasında özellikle de kurdeşen rahatsızlığı baş gösteriyor. ​Peki, bahar alerjisi kaşıntısı nasıl geçer?
Büşra Ünal
|
16 Haziran 2023, Cuma - 22:59
Bahar Alerjisi Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bahar alerjisi olanlar polen salınımının artmasıyla halk arasında kurdeşen olarak bilinen atopik dermatit şikayetlerinden yakınıyor. Duygu durum değişiklikleri de 
ürtikerin artmasına yol açabiliyor. El ve ayaklarda kimi zamanda da vücudun hemen hemen her yerinde kabarıklık ve kızarıkla kendini gösteren ürtikerde, özellikle kaşıntılar dayanılması zor hale gelebiliyor. Akabinde eşlik eden dudak ve göz kapaklarında şişlikler için acil müdahale gerekebiliyor. Peki, 
bahar alerjisi kaşıntısı nasıl geçer?

Bahar Alerjisi Neden Olur?

Polen, yakup otu, sedir, çimen ve hatta bazı kimyasallar, havada uçuşan ajanlar solunduğunda bu alerjenler vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemini etkiler. Alerjen hastalarının bağışıklık sistemi bazı maddelere karşı çok hassastır. Bu maddelere maruz kalan bağışıklık sistemi kontrolden çıktığında kaşıntı, göz yaşarması, burun akıntısı, kızarıklık, spazm gibi şikayetleri ortaya çıkarır. Özellikle polen, küf, ev tozu, gıdalar ve ilaçlar en önemli alerjen tetikleyicilerdir.

Bahar Alerjisi Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bahar aylarında alerjik rinit ve astım rahatsızlığı bulunan bireylerde alerjik cilt hastalıklarında artış yaşanıyor. Bu süreçte polenlerden, ev tozu, alerji yapıcı besinlerden ve stresten mümkün olduğu kadar uzak durmak bu tetikleyicilerle temasın en aza indirilmesi önem arz ediyor.

Bahar alerjisinin sebep olduğu kaşıntılı cildi rahatlatmak ve döküntüleri gidermek için cildi düzenli olarak nemlendirmek çok önemli. 

Gün içinde en az 2-3 defa ve duş sonrası nemlendirici uygulanmalı. Kaşıntı hissinin azalması için antihistaminik ilaçlar kullanılmalı. Lezyonların geliştiği alanlara streroid ya da immunmodilatar kremler sürülerek kaşıntılarda azalma sağlanabilir. Ayrıca bu kaşıntılarla başa çıkmanın diğer bir yolu ise sağlıklı beslenmek ve bol su içmektir. Çünkü her ikisinin yetersizliği cilt tahrişini daha da arttırabilir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2086519/bahar-alerjisi-kasintisi-nasil-gecer
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.