Otomobilde "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına uzatma

Otomotiv sektöründe "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024'e kadar 6 ay uzatıldı.
Ersin Küçükbarak
|
21 Haziran 2023, Çarşamba - 09:03
Otomobilde "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına uzatma

Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni düzenlemelerini açıkladı. İkinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek için 1 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi 6 ay daha uzatıldı. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı uygulamanın kapsamı genişletildi.

Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel otomobil satışları da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı.

Açıklamada, "Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen '6 ay 6 bin kilometre' kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatılmıştır." denildi.

İnternet ortamında verilen ikinci el araç ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacağı belirtilirken, şu ana kadar uygulamayı ihlal edenlere 35.1 milyon TL ceza kesildiği bilgisi paylaşıldı.

Toplam 75 milyon TL ceza kesildi

Ayrıca, stokçuluk uygulamaları kapsamında, 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye toplam 8 Milyon 292 Bin 360 TL, geçtiğimiz Mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL idari para cezası uygulandı.

Haziran ayı içinde ise müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye toplam 49 Milyon 44 Bin 600 TL idari para cezası uygulanırken, 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edildi. Böylelikle, stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 Milyon 171 Bin 360 TL idari para cezası uygulandığı açıklandı.


Satış kayıtları günlük olarak takip ediliyor

Türkiye Noterler Birliği tarafından tüm ayrıntılarıyla Ticaret Bakanlığına iletilen ikinci el motorlu kara taşıtı satış kayıtları günlük olarak takip ediliyor.

Bilgi sistemi üzerinden günlük olarak 6 ay ve 6 bin kilometrenin altında yapılan satışlar, sorgulama ekranları aracılığıyla takip ve kontrol edilecek. Bu çerçevede yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin pazarlama ve satış kısıtlaması dahilindeki her bir satışına doğrudan idari para cezası uygulanıyor.

 Ticari faaliyet çerçevesinde (bir yılda 3’ten fazla satış yapan) yetki belgesi olmadan doğrudan veya vekaleten otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay ve 6 bin kilometrenin altındaki satışları tespit edilerek  söz konusu satışlara ilişkin izahat talep ediliyor.

Yapılan inceleme neticesinde ticari faaliyet çerçevesinde yapıldığı tespit edilen bu tür satışların her biri için satış yapan gerçek veya tüzel kişilere idari para cezası uygulanıyor. Bu kişilere ayrıca yetki belgesi bulunmaksızın ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunmaktan da idari para cezası veriliyor.

Yetki belgesi olsun ya da olmasın ticari faaliyet çerçevesinde otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan herkesin her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunuyor. Satış kayıtları üzerinden Ticaret Bakanlığınca yapılacak denetimler çerçevesinde bu yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında da ayrıca idari para cezası uygulanıyor.

Ticaret İl Müdürlükleri vasıtasıyla 81 ilde oto galericiler, araç kiralama firmaları ve yetkili bayilerde iş yeri denetimleri yapılarak 6 ay ve 6 bin kilometrenin altındaki taşıtlara yönelik pazarlama ve satış faaliyetleri inceleniyor.

Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek iş yeri denetimleri belirli aralıklarla bu alanda faaliyet gösteren tüm işletmeler nezdinde devam ediyor. Ayrıca 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlamasında taşıtların satış veya pazarlamasının yapıldığına yönelik şikayetler çerçevesinde Ticaret İl Müdürlükleri tarafından doğrudan iş yeri denetimleri gerçekleştiriliyor. 6 ay ve 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması dahilindeki taşıtların bu işletmelerde pazarlanmasına yönelik faaliyetlerin tespit edilmesi halinde durum tutanak altına alınarak, düzenlemeye aykırılık teşkil eden hususu destekleyici bilgi ve belgeler ile Ticaret Bakanlığına iletiliyor. Ticaret İl Müdürlükleri tarafından Ticaret Bakanlığına iletilen tutanak ve diğer bilgi ve belgeler üzerinden yapılacak inceleme neticesinde mevzuata aykırı hareket edenler hakkında her bir satış için ayrı ayrı idari para cezası uygulanıyor.

Taşıt ilanları denetleniyor

İlan sitelerinde pazarlaması yapılan taşıtlara ilişkin ilan bilgileri düzenli olarak bu sitelerden temin edilerek, söz konusu pazarlama ve satış faaliyetleri takip ediliyor. Yapılan takip, kontrol ve denetimler neticesinde 6 ay ve 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı hareket eden oto galericiler, araç kiralama firmaları, yetkili bayiler ile ticari faaliyet çerçevesinde satış yapan tüm gerçek veya tüzel kişilere her bir satış için ayrı ayrı olmak üzere idari para cezası uygulanıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2087023/otomobilde-6-ay-6-bin-kilometre-kisitlamasina-uzatma
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.