Wagner, İngilizleri de heyecanlandırdı

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Prigojin’in isyanı, Başkan Putin'in otoritesine eşi görülmemiş bir meydan okumadır… Rus hükümetinin yalanları, Başkan Putin'in kendi yandaşlarından biri tarafından ifşa edildi" ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
26 Haziran 2023, Pazartesi - 21:24
Wagner, İngilizleri de heyecanlandırdı

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Avam Kamarası'ndaki konuşmasında Rus güvenlik şirketi Wagner Grubu'nun geçtiğimiz cuma günü Rusya'da kısa süreli bir isyan çıkardığına değindi. Cleverly, "Rus hükümetinin yalanları, Başkan Putin'in kendi yandaşlarından biri tarafından ifşa edildi" şeklinde konuşarak, "Prigojin'in isyanı, Başkan Putin'in otoritesine eşi görülmemiş bir meydan okumadır ve Rus halkının savaşa verdiği destekte çatlakların açığa çıktığı açıktır" dedi.

Cleverly, İngiliz hükümetinin olayı "Rusya'nın iç meselesi" olarak gördüğünü belirtti ve "Ve elbette, Rusya'nın liderliği sadece Rus halkının meselesidir. Ancak herkes, Putin'in çırağının Ukrayna'daki savaş iddiasını açıkça çürüttüğünü görmelidir" şeklinde konuştu.

Evgeny Prigojin: Amacımız Rus yönetimini devirmek değil, durumu protesto etmekti

Rus güvenlik şirketi Wagner Grubu’nun kurucu lideri Evgeny Prigojin, Rusya’da başlattığını duyurduğu isyanın ardından yayınladığı 11 dakikalık ses kaydında, "Hiç kimse Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı kabul etmedi. Wagner grubunun varlığı 1 Temmuz'da sona erecekti" ifadelerini kullanarak, "Bizim amacımız yönetimi devirmek değil bu durumu protesto etmekti" ifadelerini kullanmıştı.

Wagner isyanı

Rusya'da Ukrayna'ya karşı sürdürülen savaşta aktif rol oynayan paralı asker grubu Wagner'in lideri Prigojin, geçtiğimiz cuma günü Rus ordusunun Wagner kamplarına saldırdığını ve bu saldırıya karşı isyan başlattığını açıklamıştı. Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov'un Wagner askerlerini yok etmek amacıyla operasyonlar düzenlediğini iddia etmişti. Wagner savaşçıları da Ukrayna'yı terk ederek Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Rostov bölgesine geçmişti. Prigojin, Moskova'ya gitme niyetini açıklarken Kremlin yönetimi ise ülke genelinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin hakkında "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmış ve Putin de Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Ardından Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakereler sonucunda Prigojin, gerilimi azaltmayı kabul etmiş ve askerlerini geri çekmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, "Wagner lideri Evgeny Prigojin aleyhindeki ceza davasının düşeceğini ve Belarus'a gideceğini" belirtmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2087765/wagner-ingilizleri-de-heyecanlandirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.