UAEA’dan şok eden karar!

UAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki “radyoaktif özelliğe sahip” atık suyun Pasifik Okyanusu'na tahliyesine onay verdi.
Mevlüt Peker
|
04 Temmuz 2023, Salı - 19:33
UAEA’dan şok eden karar!

BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun Pasifik Okyanusu'na tahliyesini onayladı. Fukuşima Nükleer Santrali, 2011'de Japonya'da meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunaminin etkisiyle hasar görmüştü. Japonya, Çin ve Güney Kore'nin tepkilerine rağmen, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Japonya'nın atık su tahliye planını onayladığı bildirildi.

UAEA Başkanı Rafael Grossi, Fukuşima Nükleer Santrali'nde depolanan arıtılmış suyun tahliyesine ilişkin bağımsız bir değerlendirme yapılmasının ardından raporu Japonya Başbakanı Fumio Kişida'ya sunmak üzere Tokyo'ya geldi.

UAEA'nın uzmanlarından oluşan bir görev gücü, uluslararası kabul görmüş nükleer güvenlik uzmanlarından oluşan 11 ülkeden yaklaşık iki yıl süren bir çalışmanın ardından tahliye planını değerlendirdi. Rapor, tahliye planının uluslararası standartlara uygun olduğunu ve çevre üzerinde "önemsiz" bir etkisi olacağını belirtti.

Fukuşima Nükleer Santrali günde 100 metreküp atık su üretmekte ve atık su depolama alanı giderek azalmaktadır. Tahliye planı kapsamında, hidrojen ve karbonun radyoaktif formları olan Trityum ve Karbon-14 gibi çoğu radyoaktif elementler, sudan filtrelenerek Pasifik Okyanusu'na tahliye edilecektir.

Fukuşima Nükleer Santrali kazası, Sovyetler Birliği döneminde günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Pripyat şehrine yakın olan Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986'da meydana gelen felaketin ardından en kötü nükleer felaket olarak kabul edilmektedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088586/uaeadan-sok-eden-karar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.