Rusya: Tahıl anlaşmasının sürmesi için neden yok

17 Temmuz'da sona erecek tahıl anlaşması ile ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Anlaşmasının devam etmesi için herhangi bir neden yok" dedi.
Mevlüt Peker
|
04 Temmuz 2023, Salı - 23:43
Rusya: Tahıl anlaşmasının sürmesi için neden yok

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM ve Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul'da Haziran 2022'de imzalanan tahıl anlaşmasının sona ereceği 17 Temmuz tarihine yaklaşılırken, anlaşmaya ilişkin açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın uzatılması için gerekli koşulların oluşmadığını belirterek, anlaşmanın Ukrayna ve BM tarafından propaganda malzemesi olarak kullanıldığını ifade etti. Açıklamada, "Karadeniz Anlaşması'nın sona ermesinin ardında, Ukrayna gıdalarının ihraç edilmesine ilişkin anlaşmanın, Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi tüm tarafların rızası olmadan uzatılamayacağı gerçeğine rağmen, Batı ülkeleri, Kiev ve BM Sekretaryasından propaganda faaliyetlerinde yeni bir artış kaydedildiği" ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, anlaşmanın Rusya tarafının da uygulanmadığına dikkat çekerek, Ukrayna tahılının yoksul ülkelere gönderilmesinin amaçlandığı fakat bu amacın gerçekleştirilmediğini belirtti. Açıklamada, "Yardıma ihtiyaç duyan Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerine yardım sağlamayı hedefleyen anlaşma, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştü. 1 Ağustos 2022'den bu yana Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarından ihraç edilen 32,6 milyon ton tahılın büyük bir kısmı, 26,2 milyon tonu yani yüzde 81'i, yüksek ve orta gelirli ülkelere gönderildi. Etiyopya, Yemen, Sudan, Afganistan ve Somali gibi yoksul ülkeler, ihraç edilen tahılın sadece 862 bin 86 tonunu yani yüzde 2,6'sını alabildi" denildi.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, yoksul ülkelere yönelik Rus gübresi sevkiyatının ambargolar nedeniyle engellendiğine dikkat çekerek, "Eylül 2022'den bu yana ihtiyaç duyan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye, 34 bin tonu ise Kenya'ya gönderildi. BM ise bu konuda sessizliğini koruyor. Batı ülkeleri ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmeyeceğini bildiriyor" şeklinde ifadelere yer verdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088608/rusya-tahil-anlasmasinin-surmesi-icin-neden-yok
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.