Lilith kimdir? Hangi mitolojide yer alıyor?

Yahudi ve Hıristiyan mitolojisinde Adem'in ilk eşi olarak tasvir edilen Lilith kimdir? Adem'le aynı topraktan yaratılmış ilk kadın ve ilk feminist olarak kabul edilen çeşitli mitler ve hikayelere konu olmuş olan Lilith hakkında merak edilenler...
Suat Mutlu
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 16:30
Lilith kimdir? Hangi mitolojide yer alıyor?

İlk olarak Mezopotamya mitolojisinde ortaya çıkan Lilith, daha sonra Yahudi mitolojisinde ve diğer bazı geleneklerde de yer almıştır. Tevrat'ta tam anlamıyla yer almamış olsa da  2. Bab'da sözü geçen  Âdem'in ilk karısının Havva olmadığı, birinci Bab'da ise ilk karısının Lilith olduğuna inanılır. 

Yahudi mitolojisine göre, Tanrı Adem'i yaratmadan önce Lilith'i yaratmıştır. Lilith, Adem ile aynı şekilde topraktan yaratılmış bir varlık olarak tasvir edilir. Ancak Lilith, Adem'in eşitlikçi taleplerine uymayarak ve ona tabi olmayı reddederek cennetten ayrılır. Tanrı, Lilith'ı bulmaları için Melekleri görevlendirir. Lilith'i bulan melekler onun Samael (HaSatan) ile birlikte olduğunu ve ondan 100'de fazla çocuğu olduğundan Adem'e sadık olmayacağını Tanrı'ya bildirir. Bunun üzerine Tanrı, Lilith'i dönmemesi üzerine Melekler tarafından her gün bir çocuğu öldürterek cezalandırır. 

Tanrı, Lilith'in bu itaatsizliği sonrasında Adem'e yeniden bir eş yaratır. Bu yeni eşin yaratılışı sırasında orada bulunan Adem bunu kabul etmez. Bunun üzerine Tanrı, Adem uyurken onun omurgasından bir parça alarak Havva'yı yaratır. Adem, Havva'yı onun bir parçasından yaratılmış olmasıyla kabul eder ve insanlığın soyunu devam ettirir. 

Bunun üzerine Lilith, öldürülen her çocuğu için intikam almak amacıyla Adem ve Havva'nın soyundan gelen çocukları öldürmeye başlar. Böylelikle mitolojide ve bazı inanışlarda Lilith; bir tür iblis,  gotik edebiyatta ve çağdaş cadı mitolojilerinde;  güçlü, bağımsız ve cinselliği sembolize eden kötü bir karakter olarak tasvir edilir. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089417/lilith-kimdir-hangi-mitolojide-yer-aliyor
Etiketler: lilith

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.