Guterres: Yüz milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Rusya’nın Karadeniz girişiminin uygulanmasına son verme kararından derin üzüntü duyuyorum” dedi.
Mevlüt Peker
|
17 Temmuz 2023, Pazartesi - 20:01
Guterres: Yüz milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Karadeniz girişimini sona erdirme kararından dolayı derin bir üzüntü duyuyorum" ifadelerini kullanarak, "Yüz milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya" dedi.

Rusya'nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda 22 Temmuz 2022 tarihinde imzaladığı Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir açıklama yaptı. Guterres, "Rusya'nın Karadeniz'in kuzeybatı kesiminde seyir güvenliği için verdiği güvenceleri geri çekmesi ve Karadeniz girişiminin uygulanmasına son verme kararından dolayı derin bir üzüntü duyuyorum" dedi.

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın küresel gıda güvenliği için bir cankurtaran olduğunu ve sorunlu bir dünyada umut ışığı olduğunu belirten Guterres, anlaşmanın savaşın başlangıcından bu yana gıda fiyatlarının %23'ten fazla düşmesine yardımcı olduğunu açıkladı. Guterres, bu anlaşmalara katılmak için bir seçim olduğunu belirterek, "Ancak mücadele eden insanların ve gelişmekte olan ülkelerin başka bir seçeneği yok. Yüz milyonlarca insan açlıkla mücadele ediyor ve tüketiciler küresel bir yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya kalacak ve bunun bedelini ödeyecek" dedi.

Rusya'nın gıda ve gübre ürünlerinin dış ticaretinde bazı engellerin hala devam ettiğini belirten Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu engellerin çözümü ve Rusya'nın elde ettiği faydaları özetleyen bir mektup yazdığını ifade etti. Guterres ayrıca, Rusya'nın aldığı karara rağmen BM'nin hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın gıda ürünleri ve gübrelerini küresel pazarlara engelsiz erişimini kolaylaştırma çabalarını durdurmayacağını söyledi.

Rusya: Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırının küresel gıda fiyatlarına olan etkisini en aza indirmek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da 22 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen tören ile “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” imzalanmıştı.

Bugün süresi dolan “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” ile ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." diye konuşmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090447/guterres-yuz-milyonlarca-insan-aclikla-karsi-karsiya
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.