Piri Reis kimdir?

Denizci, kâşif ve kartograf Piri Reis kimdir?
Ankara Masası
|
21 Temmuz 2023, Cuma - 16:19
Piri Reis kimdir?

Piri Reis, tam adıyla Ahmed Muhiddin Piri veya Hacı Ahmed Muhiddin Piri, 1465 civarında doğdu.1553'te hayatını kaybetti. Osmanlı denizci, kâşif ve kartografıdır. Piri Reis'in en ünlü eseri "Kitab-ı Bahriye" adlı denizcilik kitabıdır.

Piri Reis, ünlü Osmanlı denizcisi ve amirali olan Kemal Reis'in yeğeni olarak biliniyor. İstanbul'da doğdu ve Osmanlı İmparatorluğu'na hizmet etti. Osmanlı Donanması'nda önemli görevler üstlendi ve denizcilik alanında önemli başarılar elde etti.

Piri Reis, Kitab-ı Bahriye adlı eseri yazarak denizcilik ve haritacılık alanına büyük bir katkı sağladı. Bu kitap, o dönemdeki denizcilik bilgilerini ve haritaları içeriyordu. Aynı zamanda kitapta farklı medeniyetlerden alınan haritalar da yer alıyordu. Kitab-ı Bahriye, Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki limanları, adaları, akıntıları ve diğer denizcilikle ilgili detayları içeren önemli bir kaynaktır.

Piri Reis aynı zamanda, 1513 yılında çizdiği ve günümüze ulaşan en eski dünya haritalarından biri olan "Piri Reis Haritasını da yapmıştır. Bu harita, Amerika kıtasını gösteren dikkat çekici bir özellik taşıyor ve dünya haritalarının tarihini anlamak için önemli bir belge olarak kabul ediliyor.

Piri Reis, denizcilik alanındaki çalışmaları ve haritalarıyla dünya çapında tanınan bir isim oldu ve denizcilik tarihine önemli bir miras bıraktı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091014/piri-reis-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.