Vladimir Zelenskiy kimdir?

Ukrayna'nın altıncı ve günümüz Cumhurbaşkanı olan Vladimir Zelenskiy kimdir? Siyasetçi, komedyen ve televizyon yapımcısı olan Vladimir Zelenskiy nereli? Rusya-Ukrayna savaşı ile sürekli gündemde olan Vladimir Zelenskiy hakkında merak edilenler...
Suat Mutlu
|
24 Temmuz 2023, Pazartesi - 15:07
Vladimir Zelenskiy kimdir?

Tam adıyla  Volodimir Oleksandroviç Zelenski,  25 Ocak 1978 tarihinde Ukrayna Kryvyi Rih'de dünyaya geldi.  Zelenski, eğitimini Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi Hukuk bölümünü tamamlamıştır. 

Kariyeri

Vladimir Zelenskiy,  öğrencilik yıllarından itibaren tiyatro ve eğlence dünyasına ilgi duymaya başladı. Eğitimini Moskova'daki Karpenko-Kary National University of Theatre, Cinema, and Television'da tamamladıktan sonra Ukrayna'nın tanınmış eğlence şirketlerinden biri olan Kvartal 95'e katıldı.  Vladimir Zelenskiy, bu şirkette komedi dizileri, skeçler ve tiyatral gösteriler üretmek için çalıştı ve önemli bir oyuncu ve yapımcı olarak tanındı. Özellikle, "Servant of the People" adlı televizyon dizisinde canlandırdığı öğretmenin başkan seçilmesi hikayesi, Ukrayna'da büyük popülerlik kazandı ve Zelenskiy'in ulusal çapta tanınmasını sağladı. 

Siyasi kariyeri

Vladimir Zelenskiy, 31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız bir aday olarak katıldı. Siyasette daha önce hiç deneyimi olmamasına rağmen, popüler bir televizyon komedyeni ve yapımcı olarak büyük bir hayran kitlesine sahipti.  Seçimlerdeki sürpriz zaferiyle, 20 Mayıs 2019 tarihinde Ukrayna'nın 6. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Zelenskiy, siyasi ve idari deneyimi olmaması nedeniyle bazı eleştirilere maruz kaldı, ancak halk tarafından gösterilen büyük destekle başkanlık görevine başladı.

Zelenskiy, başkanlık dönemi boyunca, Ukrayna'nın iç ve dış politikası üzerinde çeşitli zorluklarla karşılaştı. Ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplarla devam eden çatışmalar, Kırım'ın ilhakı ve Rusya ile ilişkiler, Ukrayna'nın siyasi ve ekonomik istikrarı üzerinde önemli etkenler oldu.

Zelenskiy, başkanlık dönemi boyunca ülkenin reformları hızlandırması, yolsuzlukla mücadele etmesi ve ekonomiyi güçlendirmesi için çaba harcadı. Aynı zamanda, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için çabalarını destekledi ve ülkesinin uluslararası alanda daha güçlü bir oyuncu olmasını hedefledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091390/vladimir-zelenskiy-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.