Traore’den Afrikalı liderlere "dilencilik" suçlaması

Afrikalı liderlere "dilencilik" suçlamasında bulunan Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore, "Bu kadar zenginliğe sahip Afrika, bugün nasıl dünyanın en fakir kıtası oluyor? Ve neden Afrikalı liderler dilenmek için dünyayı dolaşıyor?" diye sordu.
Mevlüt Peker
|
28 Temmuz 2023, Cuma - 23:28
Traore’den Afrikalı liderlere "dilencilik" suçlaması

Rusya'da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nde Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore, Afrikalı liderlerin "dilencilikle" suçlanmasına karşılık olarak, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ise Afrikalı liderlerin eşit şartlara dayalı işbirlikleri için çaba sarf ettiklerini belirtti.

St. Petersburg kentinde yapılan Rusya-Afrika Zirvesi'nde, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı Traore arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

35 yaşındaki, darbe ile iktidara gelen ve dünyanın en genç liderlerinden biri olan İbrahim Traore, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl gönderme kararı için teşekkür etti ve bir sonraki zirvede Afrika'nın gıda konusunda kendi kendine yetebilmesi gerektiğini ifade etti.

Traore, "Benim kuşağım anlamıyor: Bu kadar zenginlikle dolu olan Afrika nasıl olur da günümüzde dünyanın en fakir kıtası haline gelir? Ve neden Afrikalı liderler dünyayı dolaşıp dilencilik yapmak zorunda kalıyor?" şeklinde konuştu.

Senegal Cumhurbaşkanı Sall ise Traore'nin sözlerine cevap olarak, "Afrikalı liderler buraya dilenmek için gelmedi. Biz ülkeler arasında eşit şartlara dayalı işbirlikleri için çalışıyoruz. Dakar'da, St. Petersburg'da ya da Washington'da aynı şeyi söylüyoruz." şeklinde yanıt verdi.

Sall, her neslin kendi mücadelesini vermesi gerektiğine dikkat çekerek, "Görevimiz kıtamızı etkileyen terör sorununu çözmek ve kıtanın kalkınmasını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Zirvede bazı Afrikalı liderlerin, darbe hükümetleriyle aynı karede yer almaktan kaçındığı ve aile fotoğrafında yer almadığı belirtildi. Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Azali Assoumani, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ve Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso aile fotoğrafında yer almadı. Zirveye, darbe hükümetinin yönetiminde olduğu Gine, Dışişleri Bakanı düzeyinde katılım sağladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2092019/traoreden-afrikali-liderlere-dilencilik-suclamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.