Binlerce İsrailli yine sokağa indi

İsrail'de binlerce kişi, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı yine meydanlara indi.
Mevlüt Peker
|
12 Ağustos 2023, Cumartesi - 22:48
Binlerce İsrailli yine sokağa indi

İsrail genelinde, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargı reformunu eleştiren İsrailli vatandaşlar, yine protesto amacıyla sokaklarda toplandı.

Sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağa yönelik politikalarına karşı haftalık cumartesi akşamları büyük çaplı gösteriler düzenleyen İsrailliler, 32. haftada da meydanlarda bir araya geldi.

Yargı düzenlemesi

Tartışmalı yargı düzenlemesi, Adalet Bakanı Yariv Levin tarafından 5 Ocak'ta açıklanan "yargı reformunu" içeriyor. Bu reform, Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlama ve yargı atamalarında iktidarın etkisini artırma gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlerin ardından yargı reformunu ertelediğini duyurdu, ancak 2023-2024 bütçesi Meclis'ten geçtikten sonra reformu yeniden ele alacaklarını belirtti.

Hükümet, muhalefetle yapılan müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından yakın bir zamanda yargı düzenlemesini yeniden gündeme getirdi.

Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini azaltacak yasa tasarısını 24 Temmuz'da Meclis'te kabul etti. Bu durum, binlerce İsrailli savaş pilotu, denizaltı subayı ve diğer elit birliklerin, protesto amacıyla gönüllü yedek askerlik görevini bırakma kararı almasına yol açtı.

Siyasi, askeri, güvenlik, ekonomik ve yargı alanlarında üst düzey görevlerde bulunmuş İsrailli isimler, hükümetin yargı reformuna karşı olduklarını dile getirdi.

Netanyahu hükümetine karşı yürütülen yargı reformu karşıtı protesto hareketi, yaklaşık 7 aydır süren gösterilere devam ediyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2094223/binlerce-israilli-yine-sokaga-indi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.