KKTC'de mesaj gibi buluşma!

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ı kabul etti. Görüşmenin ardından düşmanlık yapan devletlere sert mesajlar verildi.
Mevlüt Peker
|
28 Ağustos 2023, Pazartesi - 00:53
KKTC'de mesaj gibi buluşma!

KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bildiride, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın kabulde yaptığı konuşmada, Genelkurmay Başkanı Gürak'ın görevi devralmasının ardından ilk ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirmesinin ve bu ziyaretin 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi yapılmış olmasının önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta İngiliz idaresi döneminde Kıbrıs Türklerinin askeri eğitim almasını ve Türk Mukavemet Teşkilatının örgütlenmesini desteklediğini belirtti. Aynı zamanda, Türklerin varlığını korumasında TSK'nın büyük rol oynadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantörlük hakkını ilk kez 1964 Erenköy Direnişi sırasında hava harekatıyla kullandığını anımsattı ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın süreçte dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Tatar, görüşmede KKTC'nin Pile-Yiğitler Yolu projesine Birleşmiş Milletlerin verdiği tepkiye dikkat çekti. "Pilot Cengiz Topel öldürüldüğünde ve Türkler öldürüldüğünde Birleşmiş Milletler neredeydi?" şeklindeki sorusuyla da BM'nin tutumunu eleştirdi.

Cumhurbaşkanı, Rumların Pile'de yapılan insani amaçlı yol çalışmalarını eleştirerek, Türklerin yol yapmaya çalıştığında çifte standartlarla karşılaştığını ve Rumların Pile'de köy ve üniversite inşa ettiğini, ama aynı hakkı Türklere tanımadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların amacının Pile'deki Türk nüfusunu azaltıp karma köyü tamamen Rum köyü yapmak olduğunu ifade etti.

KKTC'nin Doğu Akdeniz'de bir devlet olarak pozisyonunun yükseldiğini ve Türkiye ile uyum içinde olduğunu vurgulayan Tatar, Kıbrıs'ta bir anlaşma olması durumunda KKTC'nin de bu anlaşmanın bir parçası olacağını dile getirdi. Ayrıca, KKTC'nin Türkiye ve Türk dünyasıyla birlikte olduğunu ve Türkiye'nin Kıbrıs için milli bir davaya sahip olduğunu ifade etti.

Metin Gürak: Türkiye için Kıbrıs milli bir dava

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da kabulde yaptığı konuşmada, "Türkiye için Kıbrıs’ın ulusal bir mesele olduğunu" belirterek, her zaman Kıbrıs Türklerinin yanında olduklarını ve Kıbrıs Türk halkının haklı davasını desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Orgeneral Metin Gürak, Pile’de başlatılan yol yapım çalışmalarına Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün tarafsızlık ilkesine aykırı yaklaşımını eleştirerek, bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Ayrıca Gürak, Limasol'daki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne yönelik yapılan menfur saldırıyı kınamasının altını çizdi.

Gürak, Genelkurmay Başkanı olarak görevde olduğu süre içinde yurt dışına gerçekleştirdiği ilk ziyaretin KKTC olduğunu belirtti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in selamlarını getirdiğini kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2096426/kktcde-mesaj-gibi-bulusma
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.