Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki 3 saatlik görüşmesi sona erdi. İki isim görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.
Onur Çetinkaya
|
04 Eylül 2023, Pazartesi - 16:44
Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama

Merakla beklenen Türkiye ve Rusya arasındaki görüşme bugün gerçekleşti.

Soçi'de bir araya gelen  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başta Tahıl Koridoru ve birçok konuyu masaya yatırdı.

Soçi'deki 3 saatlik görüşme sonrası iki lider kameraların karşısına geçti. 

"Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz"

Enerji alanında işbirliğimiz stratejik nitelikte diyen Putin," Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz. Gazprom Botaş'a doğalgaz dağıtım alanının kurulması için yol haritasını paylaştı. Bugün Karadeniz girişiminin sona ermesinden bahsettik. Batı bizi buna mecbur etti. Batı Rus tarım ve gübre ürünlerinin ihraç edilmesini engelliyor. Biz Ukrayna tarafının insani koridorlarını terörist saldırılar yapmak için kullandığını söylüyoruz. Ukrayna'nın dünya gıda ihracatındaki payı yüzde beş bu oran ileride daha da azalacak. Gönderilen gıdaların yüzde 70'i gelişmiş ülkelere gitti, ihtiyacı olan fakir ülkeler yüzde 3'ten daha az pay aldı. Biz anlaşmayı canlandırmaya hazırız. Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı. " dedi.

Tahıl Koridoruna dair önemli açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı, " Biz tahıl anlaşmasına katıldık çünkü Sayın Erdoğan'ın aracılığıyla Rus tarafının lehine bir dizi anlaşmayı BM nezdinde onayladık. Rus tarafına verilen sözler yerine getirilmedi. Bizden uzatmamız istendi, biz üç kez uzattık, bizi aldattılar biz açık açık söylüyoruz. Şu anda biz anlaşmaya karşı olmadığımızı söylüyoruz, bize verilen sözler yerine getirilirse biz mutabakata geri döneceğiz. " ifadelerini kullandı. 

"Sinop Nükleer Enerji Santraliyle ilgili de bir adım atmamız söz konusu"   

Akkuyu Nükleer Enerji Santralindeki gelişmelerin gayet iyi devam ettiğini, orada 25 bine yakın istihdam sağlanmasının önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "İlk üniteyle ilgili atılmış olan adım gayet güzel. Kaldı ki bizim daha önce de sizinle görüştüğümüz gibi Sinop Nükleer Enerji Santraliyle ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Tabii Trakya'da bir 'hub'ın olacak olması o da ayrı bir zenginlik ve bir canlılık unsuru." açıklamasını yaptı. 


"Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yeni öneri paketi hazırladıklarını belirtti.

Erdoğan,"Üzerinde durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz İşbirliği gibi kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın gündeme getirdiği hususları biz de farklı sözlerle ifade ettik, ediyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık. BM'nin yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni yine yapmaya hazırız. Sayın Putin'le bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Suriye, Kafkasya, Libya ve Afrika'yla ilgilileri konuları değerlendirdik." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2097480/erdogan-ve-putinden-ortak-aciklama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.