Aliye Berger kimdir?

Ressam Aliye Berger kimdir? Halikarnas Balıkçısı ile ressam Fahrünnisa Zeyd'in kardeşi Aliye Berger'in yaşamı hakkında merak edilen her şey haberimizde...
Zeliha Demirci
|
13 Eylül 2023, Çarşamba - 22:00
Aliye Berger kimdir?

Aliye Berger 24 Aralık 1903 tarihinde Büyükada'da doğmuştur.  Türkiye'de kazıma ve oyma gravür sanatının öncülerinden biri olarak kabul edilir. Aliye Berger, ilk defa adını 1954'te Yapı Kredi Bankası'nın resim yarışmasında birinci olarak duyurmuş ve dışa vurumcu oyma baskılarıyla tanınmıştır.

Babası Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa, annesi ise Giritli Sare İsmet Hanım'dır. Ünlü yazar Halikarnas Balıkçısı ile ressam Fahrünnisa Zeyd'in kardeşi olan Berger, aynı zamanda seramik sanatçısı Füreya Koral, tiyatrocu Şirin Devrim ve ressam Nejat Devrim'in de teyzesidir.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde eğitim aldı ve resim ile piyano dersleri aldı. Aynı zamanda ünlü Macar keman virtüözü ve pedagog Karl Berger'den dersler aldı ve aralarında başlayan aşk sonucunda yıllarca birlikte yaşadılar.

Aliye Berger, 1935 ile 1939 yılları arasında Berlin ve Paris'te kardeşi Fahrünnisa Zeyd'in yanında bulunarak sanat hareketlerini izledi. 1947'de Karl Berger ile evlendi ancak altı ay sonra eşini kaybetti ve Londra'ya taşındı. Burada John Buckland Wright'in atölyesinde heykel ve gravür çalışmaları yaptıktan sonra 1951'de Türkiye'ye 150 gravür ile döndü ve ilk kişisel sergisini açtı.

Sanatçı, 1954'te İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği'nin kongresi nedeniyle Yapı Kredi Bankası tarafından düzenlenen "İş ve İstihsal" konulu yarışmada "Güneşin Doğuşu" adlı ilk yağlı boya çalışmasıyla birincilik ödülünü kazandı. Aynı başarıyı 1955 yılında 2. Tahran Bienali'nde ikincilik ödülü alarak sürdürdü.

Aliye Berger, desenler ve yağlı boya resimler yapmış olmasına rağmen, oyma baskı tekniğiyle siyah-beyaz eserler vermesiyle tanınır. Zımpara kağıdı, kasap kağıdı ve tülbent gibi sıradışı malzemeler kullanarak İstanbul'un çeşitli manzaralarını bazen gerçekçi, bazen de fantastik bir şekilde özgün bir lirizm ve dışavurumculukla yansıtmıştır.

Sanatçı, yaşamı boyunca dünyanın farklı şehirlerinde on iki kişisel sergi açtı ve kırk sekiz karma sergiye katıldı. Aliye Berger, 10 Ağustos 1974 tarihinde Büyükada'da yaşamını yitirdi ancak yapıtları ölümünden sonra birçok kez sergilendi. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde dört, Albertina Müzesi'nde üç yapıtı sergilenmektedir. Ayrıca 117. yaş gününde Google tarafından doodle olarak hatırlanmıştır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2098996/aliye-berger-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.