Araç sahiplerine iyi haber

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, benzinin litresine salı gecesinden itibaren 1.90 kuruş indirim geldi.
Ankara Masası
|
27 Eylül 2023, Çarşamba - 09:10
Araç sahiplerine iyi haber

Brent petrol ve dolar kurundaki hareketlilik ile KDV ve ÖTV oranlarında yapılan yeni düzenleme akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı.

İstasyonlarda tabelalar üst üste değişirken,  motorinin litre fiyatına 13 Eylül 2023 Çarşamba günü 2,03 TL, benzine ise 14 Eylül 2023 Perşembe gününde 1,64 TL zam yapıldı.

Araç sahiplerine bu sefer ise iyi bir haber geldi.

Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre  çarşamba gününden geçerli olmak üzere benzine 1.90 TL indirim geldi.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanır?

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen serbest piyasa fiyatlarına göre belirlenir. Akaryakıt fiyatları, ham petrol fiyatının yanı sıra, döviz kuru, rafineri maliyetleri ve dağıtım ve perakendecilik maliyetleri gibi faktörlerden etkilenir.

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan formül şu şekildedir:

Akaryakıt Fiyatı = Ham Petrol Fiyatı + Döviz Kuru + Rafineri Maliyetleri + Dağıtım ve Perakendecilik Maliyetleri

Ham petrol fiyatı: Akaryakıtın ham maddesi olan ham petrolün fiyatı, akaryakıt fiyatlarının en önemli belirleyicisidir. Ham petrol fiyatı, küresel piyasalarda arz ve talep dengesine göre belirlenir.

Döviz kuru: Akaryakıtın ithal edilmesi durumunda, döviz kuru da akaryakıt fiyatlarında etkili olur. Döviz kuru arttığında, akaryakıtın ithal maliyeti de artar ve bu da akaryakıt fiyatlarının yükselmesine neden olur.

Rafineri maliyetleri: Ham petrolün rafine edilmesi ve akaryakıt ürünlerine dönüştürülmesi için belirli maliyetler gerekir. Bu maliyetler, akaryakıt fiyatlarına eklenir.

Dağıtım ve perakendecilik maliyetleri: Akaryakıtın rafinerilerden istasyonlara taşınması ve satışı için de belirli maliyetler gerekir. Bu maliyetler, akaryakıt fiyatlarına eklenir.

Akaryakıt ortalama fiyatları:

Benzin litre fiyatı: 38,47 TL

Motorin litre fiyatı: 39,91 TL

LPG litre fiyatı: 17,14 TL

http://www.ankaramasasi.com/haber/2101492/arac-sahiplerine-iyi-haber
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.