Arnavutluk’tan Sırbistan’a tepki

Arnavutluk, Kosova'da öldürülen silahlı Sırplar için yas ilan eden Sırbistan'a tepki gösterdi.
Mevlüt Peker
|
26 Eylül 2023, Salı - 17:59
Arnavutluk’tan Sırbistan’a tepki

Arnavutluk'un lideri Edi Rama, Kosova'nın kuzeyinde meydana gelen olaylarda yaşamını yitiren 4 Sırp silahlı grup üyesi anısına Sırbistan'da ilan edilen "ulusal yas" gününe sert tepki gösterdi.

Rama, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu tür bir yas ilanının sadece adaletsiz ve kabul edilemez olmadığını, aynı zamanda Avrupa ve Atlantik topluluğu tarafından da kınanması gerektiğini belirtti.

Olayda hayatını kaybeden 4 silahlı grup üyesinin, bir Kosova polisinin ölümüne neden olduktan sonra Kosova güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini hatırlatan Rama, Sırbistan'ın bu kararıyla bölgede ve Avrupa-Atlantik topluluğunda olumsuz bir mesaj verdiğini ifade etti.

Rama, Sırbistan'ın bu eylemiyle 1999'dan bu yana yaşanmamış bir silahlı çatışmayı körüklediğine dikkat çekerek, Sırbistan'ın Avrupa ve Atlantik değerleriyle mi hareket edeceğine yoksa 90'ların karanlık günlerine mi döneceğine karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Arnavutluk Başbakanı, AB ve ABD'ye de seslenerek, Kosova'daki durumu kontrol altına almak için daha kararlı adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Kosova'ya da Avrupa-Atlantik topluluğunun bir parçası olma yolunda hareket etmesi için çağrıda bulundu.

Hatırlatmak gerekir ki, Sırbistan, Kosova'nın kuzeyindeki olaylarda ölen 4 Sırp için ulusal yas ilan etmişti.

Neler yaşandı?

Kosova'nın kuzey bölgesi Banjska'da, Sırp nüfusunun yoğun olduğu bir alanda, 24 Eylül'de silahlı Sırp gruplarının yol engellemesi sırasında ateş açılması sonucunda bir Kosova polisi yaşamını yitirdi, bir diğeri ise yaralandı.

Kosova'nın lideri Albin Kurti, bu olayı değerlendirirken, saldırının yaklaşık 30 kişilik ağır silahlı bir grup tarafından gerçekleştirildiğini belirtti ve bu grubu "uzman terörist/suç örgütü" olarak tanımladı. Kurti, yaşanan bu saldırının arkasında Sırbistan'ın olduğunu dile getirdi.

Saldırının gerçekleştiği Banjska bölgesindeki manastır ve civarında saklanan silahlı kişiler, Kosova polis güçleri tarafından çember içine alındı. Bölgede yaşanan çatışmalar tüm gün devam etti.

Kosova yetkilileri, bu operasyon sırasında en az dört saldırganın etkisiz hale getirildiğini ve altı kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bu gözaltına alınanlar arasında iki saldırgan ve saldırıyı radyo ile destekleyen dört kişi bulunuyordu.

Öte yandan, Sırbistan'ın başkanı Vucic, bu trajik olayın Kosovalı Sırp gruplar tarafından gerçekleştirildiğini kabul etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2101833/arnavutluktan-sirbistana-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.