Nobel Tıp ödülünün sahibi Drew Weissman kimdir?

Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Ödülün sahiplerinden biri Drew Weissman oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
Berfin Eneç
|
02 Ekim 2023, Pazartesi - 15:45
Nobel Tıp ödülünün sahibi Drew Weissman kimdir?

Drew Weissman, 7 Eylül 1959’da Lexington’da doğmuş, Amerikalı immünolog ve bilim insanıdır. RNA alanındaki çalışmaları ile BioNTech/Pfizer'in ortaklaşa ürettikleri mRNA aşıları'nın geliştirilmesine yardımcı oldu. Ayrıca Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesinde profesör olarak ders vermektedir.

Weissman, 1959 yılında Massachusetts'te doğdu. Brandeis Üniversitesi'nden biyokimya ve enzimoloji alanlarında lisans derecesi aldı. Boston Üniversitesi'nden MD ve PhD derecelerini aldı. Daha sonra National Institutes of Health'te HIV üzerine araştırma yaptı. 1997 yılında Pennsylvania Üniversitesi'ne katıldı.

Weissman, RNA'nın bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri üzerine çalıştı. RNA'nın vücutta nasıl taşındığını ve bağışıklık sistemini nasıl etkilediğini araştırdı. Çalışmaları, mRNA aşılarının geliştirilmesine temel oluşturdu.

Weissman, RNA alanındaki çalışmalarından dolayı birçok ödül aldı. 2021 yılında Lasker-DeBakey Klinik Tıp Araştırmaları Ödülü, Breakthrough Yaşam Bilimleri Ödülü ve Kanada Gairdner Uluslararası Ödülü'nü aldı.

Weissman'ın çalışmaları, COVID-19 salgınını önlemede çok önemli bir rol oynadı. mRNA aşıları, COVID-19'a karşı en etkili aşılar arasındadır. Weissman'ın mRNA aşıları üzerindeki çalışmaları, milyonlarca insanın hayatını kurtardı.

Weissman, bilimsel çalışmalarının yanı sıra eğitim ve öğretime de önem vermektedir. Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olarak ders vermekte ve yeni nesil bilim insanlarını yetiştirmektedir.

Weissman, RNA alanında yaptığı öncü çalışmalar ve COVID-19 aşılarının geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı dünyanın en saygın bilim insanlarından biridir.

Weissman; Katalin Karikó, Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci'nin de yer aldığı altı bilim insanı ile birlikte "Teknik ve Bilimsel Araştırmalar" alanında 2021 Asturias Prensliği Ödülü'ne layık görüldü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2102976/nobel-tip-odulunun-sahibi-drew-weissman-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.