Katalin Karikó kimdir?

Biyokimyager ve bilim insanı olan Katalin Karikó kimdir? 2023 Nobel Tıp ödülünü kazanan Katalin Karikó nereli, kaç yaşında?
Suat Mutlu
|
04 Ekim 2023, Çarşamba - 16:04
Katalin Karikó kimdir?

Katalin Karikó, 17 Ocak 1955 tarihinde Macaristan'ın Szolnok şehrinde dünyaya geldi.  Karikó, eğitimine Szeged Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Merkezi'nde adım atmıştır. Doktora eğitimini de burada tamamlayan  Karikó, daha sonra mRNA alanında üniversitenin kadrosuna dahil olmuştur.

Katalin Karikókomünist Macaristan'ın laboratuvarlarında kaynak olmamasından dolayı kadrodan alınmıştır.  Karikó Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'nden Macaristan'dan ayrılarak Amerika'ya yerleşmiştir. 

Kariyeri

Katalin Karikó,   Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde mRNA alanında çalışmalarına devam etti.  1980'lerin sonunda, bilim insanları kanser gibi hastalıkların tedavisinin nasıl geliştirileceğini anlamanın anahtarı olarak görülen DNA'ya odaklandı. Ancak Kariko'nun ana ilgi alanı, hücrelere proteinlerin nasıl yapılacağına dair talimatlar veren genetik kod olan RNA idi.

Karikó, o dönemde RNA çalışmalarına ödenek bulamaması sebebiyle Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olmayı beklerken düşük bir pozisyona getirildi. Bu sırada kendisine kanser teşhisi konuldu.  Karikó, 1997 yılında   HIV aşısı üzerinde çalışan immünolog Drew Weissman ile tanıştı ve ikili 2005 yılında sentetik RNA üzerine yaptıkları çalışma üzerine dikkatleri üzerlerine çektiler. 

Karikó ve Weissman birlikte 2006 yılında  mRNA ilaçları geliştirmek için bir şirket kurdu ve Karikó CEO pozisyonuna getirildi. Daha sonra  Karikó, 2013 yılında da ha web sitesi bile olmayan  BioNTech'te işe başladı. BioNTech'te ile birlikte Corona virüs salgını nedeniyle aşı çalışmalarında büyük rol oynayan  Karikó   Pfizer ve BioNTech tarafından ortaklaşa üretilen Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı'nın üretiminde büyük roller üstlendi. 

Ödülleri

  1. Lajos Juhász Ödülü: Macar Bilimler Akademisi tarafından verilen bu ödül, Katalin Karikó'ya mRNA araştırmalarındaki katkılarından dolayı verilmiştir.
  2. Breakthrough Prize in Life Sciences: Karikó, mRNA tabanlı aşıların geliştirilmesine yaptığı katkılardan ötürü Breakthrough Prize in Life Sciences ödülüne layık görülmüştür. Bu ödül, biyomedikal alanında önemli katkılarda bulunan bilim insanlarına verilir.
  3. Vilcek Ödülü: Katalin Karikó, 2022 Vilcek Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu ödül, göçmenlerin Amerika'daki bilim ve sanat alanındaki katkılarını onurlandırmak amacıyla verilir.
  4. Time Dergisi Yılın En Etkili 100 Kişisi: Katalin Karikó, 2021 yılında Time dergisinin "Yılın En Etkili 100 Kişisi" listesinde yer almıştır. Bu liste, dünya genelinde etkili isimleri tanıyan ve onurlandıran bir liste olarak bilinir.
http://www.ankaramasasi.com/haber/2103000/katalin-karik-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.