Türkiye’nin 2023 ekonomik büyüme tahmini yükseltildi

UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), Türkiye'nin 2023’e dair ekonomik büyüme tahminini yükseltti. Rapora göre, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında %3,7 büyümesi öngörülüyor. Küresel ekonomik büyüme tahminin ise %2,1'den %2,4'e çıkarıldı.
Mevlüt Peker
|
05 Ekim 2023, Perşembe - 00:56
Türkiye’nin 2023 ekonomik büyüme tahmini yükseltildi

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), son yayımladığı raporla Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye çıkardığını duyurdu.

Yeni ekim ayı Ticaret ve Kalkınma Raporu'nda, 2023'te dünya ekonomisinin yüzde 3'ten yüzde 2,4'e gerileyeceği öngörüldü. Bu durum, küresel mali sistemde reform ihtiyacını, enflasyonla başa çıkma gerekliliğini ve kamu borcuyla mücadeleyi ön plana çıkardı.

Daha önce nisan ayında yayımlanan raporda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1 büyümesi bekleniyordu. Ancak ABD ekonomisi, yükselen faizlere rağmen beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. Bu durum, tüketici harcamalarının güçlü olmasına ve yılın başında yapılan parasal müdahalelere bağlandı.

Avrupa ekonomisi ise potansiyel bir durgunlukla karşı karşıya. Özellikle Almanya'nın ekonomik daralma sürecine girdiği belirtilen raporda, Avrupa genelinde reel ücretlerin durağanlaşması ve mali kemer sıkma politikalarının büyümeyi olumsuz etkilediği vurgulandı.

"Artan servet eşitsizliği ekonomik toparlanmayı tehdit ediyor"

    Çin ekonomisi, iç tüketimdeki zayıflığa rağmen toparlanma belirtileri gösteriyor. Ancak raporda, özellikle gelişmiş ekonomilerdeki parasal sıkılaştırmanın, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik eşitsizliği artırabileceği uyarısı yapıldı.

    Servet eşitsizliğinin artması, ekonomik toparlanmayı ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, birçok gelişmekte olan ülkenin borç yükü de endişe verici seviyelere ulaştı.

    Faiz oranlarının artışı, para birimlerinin zayıflaması ve ihracatın yavaşlaması, gelişmekte olan ülkeler için finansal zorlukları beraberinde getirebilir.

    Türkiye'nin büyüme tahmini yüzde 3,7'ye çıkarıldı

      UNCTAD'ın raporunda, Türkiye'nin 2023 büyüme tahmininin yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye revize edildiği belirtildi. Ayrıca, 2024 yılında Türkiye'nin yüzde 1,9 büyümesi bekleniyor.

      ABD için bu yılki büyüme tahmini yüzde 0,9'dan yüzde 2'ye, Avrupa Birliği için yüzde 0,4'e ve Çin için yüzde 4,6'ya ayarlandı. Almanya'nın ise bu yıl yüzde 0,6 oranında daralması öngörülüyor.

      http://www.ankaramasasi.com/haber/2103395/turkiyenin-2023-ekonomik-buyume-tahmini-yukseltildi
      İlginizi Çekebilir

      Yorumlar (0)

      Yorumunuz İletilmiştir.