Alanin aminotransferaz (alt) nedir?

Kanda yüksek ölçülmesi genellikle karaciğer sorunlarının tespitinde önemli rol oynasa da, farklı hastalıkların habercisi de olabilen Alanin aminotransferaz (alt) nedir? İşte yanıtı...
Hande Akyol
|
13 Ekim 2023, Cuma - 00:22
Alanin aminotransferaz (alt) nedir?

Alanin aminotransferaz (ALT), bir enzimdir ve vücutta karaciğer, kalp, kaslar ve diğer dokularda bulunur. ALT, özellikle karaciğer hücrelerinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur ve karaciğer fonksiyonlarının bir göstergesi olarak kullanılır. 

ALT, aminotransferaz ailesine aittir ve özellikle amino asit metabolizmasında büyük görev alır.

ALT, hücreler arasında amino asit olan alanin ile pirüvat arasında kimyasal bir reaksiyonu katalize eder. Bu reaksiyon, alaninin aminogrupunun pirüvata transferini içerir. 

Sadece karaciğer sorunlarına işaret etmez

Alanin aminotransferaz seviyeleri kanda ölçüldüğünde, yüksek ALT seviyeleri genellikle karaciğer hasarı veya hastalığına işaret edebilir. Karaciğer hücreleri hasar gördüğünde veya öldüğünde, ALT kan dolaşımına sızar ve kan testlerinde yüksek seviyelerde görülür.

Alanin aminotransferaz testleri, karaciğer hastalığı teşhisi, izleme ve tedavi etkinliğini değerlendirme amacıyla kullanılır. Bununla birlikte, yüksek ALT seviyeleri sadece karaciğer sorunlarının bir belirtisi değildir; başka nedenlere de bağlı olabilir. ALT testi sonuçları, başka testler ve tıbbi değerlendirme ile birlikte değerlendirilmelidir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104691/alanin-aminotransferaz-alt-nedir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.