Yassıada kararları yok mu sayılacak?

Ankara Masası
|
01 Haziran 2020, Pazartesi - 12:06
Yassıada kararları yok mu sayılacak?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'la görüştü. Selvi Şentop'un, Adnan Menderes ve arkadaşları için Yassıada'da verilen idam kararlarının yok sayılması için iki formül üzerinde çalışma başlattığını yazdı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a Yassıada kararlarının yok sayılması konusundaki çalışmaları sordu.

İşte Selvi'nin o yazısı:
"Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a izleyecekleri yöntemi sordum.
“Yassıada’daki kararların bir mahkeme kararı olduğu, yine idam kararlarının onaylanmasının hukuki bir işlem olduğu şeklinde bir yanlış tablo var karşımızda. Ne yaparsanız yapın, olan olmuş, yaşananları ortadan kaldırmak mümkün değil. Ama hukuk tarihimizde, hafıza kayıtlarımızda bu yapılan zulmün ve vahametin düzeltilmesi doğru olur diye düşünüyorum. Konuyu hukukçu arkadaşlarla da istişare ettik. Bazı formüller üzerinde duruyoruz” dedi. 

Yassıada kararlarının yok sayılması önerisi geçmişte de gündeme gelmiş ancak bir türlü sonuçlandırılmamıştı. O yüzden Şentop’tan izleyecekleri yöntem konusunda ayrıntı vermesini istedim. İki adımdan söz etti.

İlki şu: “Tabii burası bir mahkeme midir? Önce hukuken onu tartışmak gerekecek. Yüzyıllardır, evrensel bir temel hukuk kuralıdır, tabii hâkim-kanuni hâkim ilkesi. Yani herkes, iddia edilen bir suç varsa, suç konusu fiilin işlendiği tarihte yargılaması hangi mahkemeye tabiyse o mahkemede yargılanır. Bu hukukun en temel ilkelerinden biridir. Bu ilke ihlal edilmiş. Sonradan bir mahkeme kurulmuş, orada bir yargılama yapılmış. Konu bu açıdan tartışılabilir. Yassıada’nın mahkeme olup olmadığı tartışılabilir. Ve buna dair bir adım atılabilir.”

İkinci adım ise idamlarla ilgili.
Söz, Meclis Başkanı Şentop’ta: “Diğeri de, idamla ilgili karar verme yetkisi parlamentoların. Bu da genel kabul gören bir ilkedir. Bizim hukuk sistemimizde de o zaman böyledir. Ama Milli Birlik Komitesi kendisini parlamento kabul ederek, idamlara karar veriyor. Bu karar da sonuç olarak şeklen bir parlamento kararının yerine geçen bir karar olduğu için, bunun da bir Meclis kararıyla düzeltilmesi düşünülebilir. Nasıl Yassıada’daki izler silinmişse, hukuk hayatındaki, hukuk tarihindeki izlerini de silmemizin doğru olacağını düşünüyorum.” 

Daha önce Menderes’in avukatı Burhan Apaydın aynı konuda Meclis’e müracaat etmiş, ancak dilekçe komisyonu “İnfaz kararları Meclis’in yetkisinde olduğu için bir karar verilebilir ama mahkeme kararlarının yok sayılması konusunda bir karar alınamaz” yanıtını vermişti. Şentop’a bunu hatırlattım.

“Mahkeme kararlarının yok sayılması değil de mahkemenin varlığının tartışılması bence daha önemli. Mahkemenin varlığına dair bir karar alındığı takdirde, yani ‘Bu mahkeme değildir’ diye, onun vermiş olduğu kararlar ve yapmış olduğu iş ve işlemler de hukuken muteber olmaktan çıkacaktır” dedi. Meclis Başkanı’nın daha köklü bir çözümden yana olduğu sonucunu çıkardım. 

Meclis Başkanı Şentop, “Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim bu hususları” dedi. Erdoğan’ın cevabını merak ettim. “‘Şüphesiz uygun bir hukuki formül bulunduğu takdirde, mutlaka böyle bir adımı atalım’ dedi” diye anlattı. 

Bu konudaki çalışmalar belli bir seviyeye ulaştığında Meclis Başkanı Şentop, siyasi parti liderleriyle de görüşmeyi planlıyor.

Yassıda kararlarının yok hükmünde sayılmasıyla tarihi bir adım atılmış, aynı zamanda her başbakan koltuğuna oturduğunda karşısında hissettiği Menderes’in idam sehpasındaki fotoğrafı da oradan indirilmiş olacak."

http://www.ankaramasasi.com/haber/21062/yassiada-kararlari-yok-mu-sayilacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.