Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesinde dalgalı bir seyir izlemeye devam ederken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) bugünkü toplantısının piyasalarda volatiliteyi artırdığı gözlemlendi.
Ersin Küçükbarak
|
31 Ekim 2023, Salı - 09:27
Küresel piyasalarda karışık seyir


Dünya genelinde, İsrail-Filistin çatışmasındaki gelişmeler yakından takip edilirken, yatırımcılar Fed'in yarın açıklayacağı para politikası kararlarına odaklandılar.

Para piyasalarında, Fed'in politika faizini sabit tutacağına dair güçlü beklentiler hakimken, politika metninden ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalardan gelecek sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Analistler, ABD'de açıklanan son makroekonomik verilerin ülkede ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiğine işaret ettiğini belirterek, bu durumun Fed'in endişelerini ne kadar etkilediğine dair ipuçlarının önem arz ettiğini vurguladı.

Cuma günü açıklanacak istihdam raporunun piyasa fiyatlamalarında değişikliklere neden olabileceği öngörüsüyle birlikte, ekonominin Fed'in beklediği şekilde yavaşlamaması halinde aralık veya ocak toplantısında faiz artışı beklentilerinin devam ettiği belirtildi.

Diğer taraftan, ABD Hazine Bakanlığı'nın bu yılın dördüncü çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 852 milyar dolardan 776 milyar dolara düşürdüğü bildirildi.

Altının ons fiyatı dün yüzde 0,4 azalarak 1.996 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 2,5 düşüşle 86,5 dolara indi.

Dün, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 1,58, S&P 500 endeksi yüzde 1,20 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,16 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratları ise yeni güne düşüşle başladı.

Avrupa borsalarında ise dün günü genellikle yükselişle tamamlanırken, Almanya'da açıklanan verilerin bu seyir üzerinde etkili olduğu kaydedildi.

Almanya'da yıllık enflasyon, ekimde yüzde 3,8'e gerileyerek Ağustos 2021'den beri en düşük seviyesine indi. Ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,8 daralmasına rağmen beklentilerin üzerinde performans sergilediği bildirildi.

Söz konusu veriler, bölgede enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımların yavaş fakat olumlu sonuçlar verdiğini gösterirken, ekonomik aktivitenin öngörülenden daha iyi seyretmesinin resesyon endişelerini sınırlı da olsa hafiflettiği belirtildi.

Bugün ise Avro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyon verilerinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüşün bölgede risk iştahını desteklediği gözlemlendi.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,20, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,44, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,50 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,19 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratları ise yeni güne düşüşle başladı.

Asya'da ise pay piyasaları karışık bir seyirle güne başlarken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikası kararları ve Çin'de açıklanan verilerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırdığı belirtildi.

BoJ'un, bugünkü kararında artı-eksi yüzde 0,5 bulunan getiri eğrisi hedefini politika metninden kaldırarak, bundan sonra yüzde 1 seviyesini referans noktası olarak belirleyeceğini duyurduğu ifade edildi. Bankanın politika faizini yüzde eksi 0,1'de sabit tuttuğu belirtilirken, alınan kararın BoJ'un tahvil alımı taahhüdünde geri adım atması ve Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizlerine ilişkin belirsizlikleri artırdığına işaret edildi.

Bu gelişmelerle birlikte, dolar/yen paritesinin yüzde 0,7 artarak 150,2 seviyesine yükseldiği ve Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 0,957 ile son 10 yılın zirvesini test ettiği belirtildi.

Çin'de bugün açıklanan verilere göre, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,5'e, hizmet sektörü PMI ise 50,6 seviyesine indi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,4 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 geriledi.

Yurt içinde ise, dün sınırlı da olsa yükseliş eğilimi gösteren Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin yüzde 0,08 artarak 7.712,85 puandan günü tamamladığı kaydedildi.

Dolar/TL'nin dün yüzde 0,3 yükselişle günü 28,2590 seviyesinden tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,2750 seviyesinde işlem gördüğü bildirildi.

Analistler, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyon ile ABD'de konut fiyat endeksi ve tüketici güven endeksi verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.830 ve 8.000 seviyelerinin direnç, 7.600 ve 7.400 puanın destek konumunda olduğunu aktardı.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler (31.10.2023)

10.00 Türkiye eylül ayı dış ticaret dengesi

13.00 Euro Bölgesi 3. çeyrek GSYH

13.00 Euro Bölgesi ekim ayı TÜFE

16.00 ABD ağustos ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD ekim ayı CB tüketici güven endeksi


http://www.ankaramasasi.com/haber/2107679/kuresel-piyasalarda-karisik-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.