Küresel piyasalarda pozitif seyir

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin politikalarının sona ermiş olabileceği beklentisiyle pozitif bir seyir izlerken, bugün gözler ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevrildi.
Ersin Küçükbarak
|
03 Kasım 2023, Cuma - 09:30
Küresel piyasalarda pozitif seyir

Dünya genelinde merkez bankalarının sıkılaştırıcı adımlarının enflasyon üzerindeki etkisinin artması, politika yapıcıları daha temkinli hareket etmeye yönlendiriyor.

Analistler, tarım dışı istihdamın eylülde 180 bin civarında artmasının beklendiğini belirtirken, iş gücü piyasasındaki olası yavaşlamanın ABD'de ekonomik aktivitenin hız kaybettiği sinyalini verebileceğini söyledi. Tarım dışı istihdam ekimde 336 bin kişi artmıştı.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının artması ve enflasyon baskılarının azalmaya devam etmesi, Fed'in faiz artış döngüsünde sona gelindiği öngörülerini destekliyor.

Brent petrolün varil fiyatı, üst üste üç günlük düşüş eğilimini sona erdirerek yüzde 2 artışla 86,7 dolara çıktıktan sonra dengelendi.

Altının ons fiyatı ise yatay seyirle 1.986 dolardan alıcı buluyor.

ABD'deki pozitif seyir, Asya pay piyasalarına taşınırken, batıda faiz artışlarının sona yaklaştığı beklentisi özellikle teknoloji şirketlerini pozitif etkiliyor.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek yüzde 1,79 artışla günü 7.663,62 puandan tamamladı. Bugün ise yurt içinde açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri yakından takip ediliyor.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, dünkü Enflasyon Raporu sunumunda, "Enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı güçlendirmeye devam edeceğiz." açıklamasını yaptı ve enflasyon tahmin orta noktalarını güncelledi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artışla günü 28,3533'ten tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,3820 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye ekim ayı TÜFE ve ÜFE

10.00 Almanya eylül ayı ticaret dengesi

12.30 İngiltere ekim ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI

13.00 Euro Bölgesi eylül ayı işsizlik oranı

15.30 ABD ekim ayı işsizlik oranı, tarım dışı istihdam, ortalama saatlik kazançlar ve katılım oranı

16.45 ABD'de eylül ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI

http://www.ankaramasasi.com/haber/2108266/kuresel-piyasalarda-pozitif-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.