TSK’ya 40 tane Eurofighter uçağı alınacak

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, F-35’i alma taraftarı olmadığını belirterek, 40 tane "Eurofighter Typhoon" tedarikinde bulunmayı planladıklarını açıkladı.
Mevlüt Peker
|
16 Kasım 2023, Perşembe - 21:43
TSK’ya 40 tane Eurofighter uçağı alınacak

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin "Eurofighter Typhoon" savaş uçakları tedarik etme planlarını açıkladı. Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2024 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlarken bu konuya değindi.

Güler, Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının alımı için İngiltere, Almanya ve İspanya ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti. İngiltere ve İspanya'nın olumlu yaklaştığını, şu anki odak noktasının Almanya'nın ikna edilmesi olduğunu ifade etti. Bu sorunun İngiltere ve İspanya tarafından çözüleceğini belirten Güler, anlaşma sağlanması durumunda Türkiye'nin 40 adet Eurofighter uçağı almayı planladığını açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcut muharip uçaklarına ilişkin bir soruya ise Güler, F-16 ve F-4 uçaklarının mevcut görevleri için yeterli olduğunu ancak geleceğe yönelik planlar kapsamında alternatiflerin değerlendirildiğini belirtti. F-35 programında yaşanan problemler nedeniyle alternatifler üzerinde çalışıldığını, F-16'ların modernizasyonu ve F-16 Blok 70 Viper modelinden 40 adet alımının planlandığını ifade etti.

Güler, Türkiye'nin iki önemli uçak projesine de dikkat çekti. Bunlardan ilki, eğitim ve muharebe amaçlı kullanılacak Hürjet. Diğeri ise 5'inci nesil milli muharip uçağı olan Kaan. Kaan'ın ilk uçuşunun bu yılın sonunda yapılması bekleniyor. Güler, 2028'e kadar yerli motor geliştirme planlarının olduğunu ve en geç 2032'de bu motorla uçuşun gerçekleşeceğini açıkladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2110431/tskya-40-tane-eurofighter-ucagi-alinacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.