Madeni 5 liralar tepki toplamıştı: Darphane o iddialara yanıt verdi

Son zamanlarda sosyal medyada ve bazı medya organlarında yer alan Cumhuriyet’in 100.Yılı anısına çıkartılan 5 TL değerindeki madeni paranın üzerindeki Atatürk rölyefinin benzemediği iddialarının gündeme gelmesi üzerine Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkililerinden açıklama geldi. Yetkililer, iddialarının doğru olmadığını belirterek, kamuoyunu yanıltmak amacıyla para üzerindeki rölyef ile oynanarak algı çalışmaları yapıldığını bildirdi.
Büşra Bayrak
|
20 Aralık 2023, Çarşamba - 15:18
Madeni 5 liralar tepki toplamıştı: Darphane o iddialara yanıt verdi

100 milyonla sınırlı olmak kaydıyla basılan yeni 5 TL madeni paraların tedavüle sokulmasının ardından özellikle sosyal medyada paylaşılan görüntülerde madeni paranın üzerindeki Atatürk rölyefinin benzemediği yönünde iddialar gündeme gelmiş ve birçok kişinin eleştirisini almıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlatılan, Cumhuriyet’in 100.yıl dönümü anısına Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce bastırılan ve dolaşıma girmeye başlayan 5 TL’lik madeni paralar hakkında çıkan iddialar üzerine yetkililerden açıklama geldi.

Madeni 5 TL tasarımı

Açıklamada madeni paranın özelliklerini anlatan Darphane yetkilileri, 8,25 gram ağırlığında belirlenen madeni paranın ön yüzünde 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldığı belirtildi. Ayrıca ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosuna yer verildiği vurgulandı.

Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi, altta Cumhuriyet'in 100. yılı logosu ve çevrede "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer aldığı aktarıldı.

“Resim gerçeği yansıtmamakta ve algı çalışması yapılmaktadır”

5 lira madeni paraların arka yüzünde bulunan Atatürk rölyefinin benzemediğine ilişkin iddialar hakkında açıklama yapan darphane yetkilileri iddiaları reddederek, Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapıldığını belirtti. Açıklamada, “İddia ve yorumlar tamamen asılsız olup paylaşılan resim gerçeği yansıtmamaktadır.” İfadeleri yer aldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2115546/madeni-5-liralar-tepki-toplamisti-darphane-o-iddialara-yanit-verdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.