Guterres: Bir sonraki salgına hazır değiliz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Bir sonraki salgına hazır değiliz" dedi.
Mevlüt Peker
|
27 Aralık 2023, Çarşamba - 19:21
Guterres: Bir sonraki salgına hazır değiliz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, COVID-19 salgınından gerekli dersleri çıkarmanın önemini vurgulayarak, "Bir sonraki salgın geldiğinde daha iyisini yapmalıyız. Ancak bir sonrakine hazırlıklı değiliz" dedi.

Guterres bu açıklamaları "Uluslararası Salgın Hastalıklara Hazırlık Günü" münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada dile getirdi.

COVID-19'un artık uluslararası sağlık alanında aynı aciliyeti taşımadığını, ancak yıkıcı etkilerinin devam ettiğini kaydetti. Guterres ayrıca pandeminin ekonomik etkilerinin de devam ettiğinin altını çizdi.

Guterres, birçok sağlık sisteminin ciddi zorluklarla boğuştuğuna ve gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca insanın hala aşılara erişiminin olmadığına dikkat çekti.

"Bir sonraki pandemi geldiğinde daha iyisini yapmalıyız. Ancak bir sonrakine hazırlıklı değiliz" diyen Guterres, COVID-19 salgınından gerekli derslerin çıkarılması ve buna göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Virüslerin kontrol altına alınması, sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve evrensel sağlık kapsamının oluşturulmasında küresel işbirliğinin önemini vurgulayan Guterres, varlıklı ülkelerin kaynakları ve tedavileri kontrol etme ve istifleme eğilimlerini terk etmeleri gerektiğini vurguladı.

BM Genel Kurulu, 27 Aralık 2020 tarihinde kabul ettiği bir kararla, COVID-19 salgınından ders çıkarmak ve gelecekteki potansiyel salgınlara karşı daha hazırlıklı olmak amacıyla 27 Aralık tarihini "Uluslararası Salgınlara Hazırlık Günü" olarak ilan etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2116883/guterres-bir-sonraki-salgina-hazir-degiliz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.