Çin'e süt ihracatı başlıyor

Ankara Masası
|
01 Haziran 2020, Pazartesi - 14:27
Çin'e süt ihracatı başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin Halk Cumhuriyeti'ne süt ihracatının kapılarının açıldığını belirterek, "Ramazan Bayramı öncesinde açıkladığımız 54 tesisimiz, Çin Halk Cumhuriyeti'ne süt ürünleri ihracatı yapabilecek" dedi.

Bakan Pakdemirli, 1 Haziran Dünya Süt Günü'nde video konferansla süt sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

Ülke hayvancılığında son 18 yılda önemli gelişmeler yaşandığını söyleyen Pakdemirli, büyükbaş hayvan sayısında yüzde 80, küçükbaş hayvan sayısında yüzde 51, süt üretiminde ise yüzde 173 artış sağlandığını vurguladı. Pakdemirli, "2019 yılında da süt üretimimiz, bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak, 22,9 milyon tona ulaşmıştır. FAO verilerine göre de; ülkemiz dünya süt üretiminde 8’nci sıraya, AB ülkeleri arasında ise, Almanya ve Fransa’dan sonra 3’ncü sıraya yükselmiştir. Bununla birlikte ülkemiz süt üretiminde, yüzde 107’lik oranla kendine yeterli konumdadır" diye konuştu. 

Çin'e ihracat için kapılar açıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2012 yılından itibaren yaptığı çalışmaların sonuç verdiğini söyleyen Pakdemirli, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin Halk Cumhuriyetine süt ihracatının kapılarının açıldığını kaydetti. Pakdemirli, "Ramazan Bayramı öncesinde açıkladığımız 54 tesisimiz, Çin Halk Cumhuriyetine süt ürünleri ihracatı yapabilecek. Üretmek kadar pazarlamanın da önemli olduğu günümüz şartlarında, Çin pazarı gibi büyük bir pastadan süt ve süt ürünleri üreticilerimizin gereken payı alacağına olan inancım tam. Hem süt üreticilerimize, hem de süt ürünleri üretici firmalarımıza hayırlı olsun. Bakanlık olarak diğer ürün gruplarının da dünya pazarında yer almasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

'Gezen Hibrit Sağımcı' projesinin prototipi hazır
Bakan Pakdemirli, süt üreticisi ve süt birliklerinin kullanımını planladıkları 'Gezen Hibrit Sağımcı' projesinin prototipinin hazır olduğu ve seri üretim aşamasına geldiğini kaydederek, "'Gezen hibrit sağımcı sistemiyle; işletme maliyetini düşürmeyi, sağım hijyenini sağlamayı, sağım işini düşük emek ve maliyetle gerçekleştirerek kolaylaştırmayı, mera hayvancılığı yapan ve sütü sağmayan üreticimizin sağımını gerçekleştirerek, küçükbaş hayvan sütünü ekonomiye kazandırmayı hedefledik. Ayrıca kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için bu yıl içerisinde, öncelikle pilot olarak belirlediğimiz Aksaray, Burdur ve Çanakkale illerimizi, 2 yıl sonra ise tüm illerimizi sınıflandırılan çiğ süt destekleme kapsamına alarak, kalitesine göre ilave destek primi ödeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/21186/cine-sut-ihracati-basliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.