Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri bir testi daha geçti

Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testleri de tamamlandı. Tam notla testi geçen Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri için geriye sadece harp başlıklı mühimmat testi kaldı.
Kaynak: AA
|
11 Ocak 2024, Perşembe - 19:19
Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri bir testi daha geçti

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Türkiye'nin savunma sanayii için önemli bir gelişme olarak Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testlerinin tamamlandığını açıkladı. Bu kilometre taşı, harp başlıkları ile testlerin bir sonraki aşamasının ve bu gelişmiş silahların nihai olarak Türk Hava Kuvvetleri'ne entegrasyonunun önünü açıyor.

KABUL TESTLERİ İÇİN HAZIR

Görgün yaptığı açıklamada füzelerin kabul testlerine hazır olduğunu belirtti. SSB Başkanı Haluk Görgün, "Füzelerimiz kabul testleri için hazır. Bir sonraki adımda harp başlığı takılmış mühimmatla testler gerçekleştirilecek ve ardından Hava Kuvvetlerimizin kullanımına sunulacak" dedi. Bu açıklama, Türk ordusunun hava muharebe kabiliyetlerinin arttırılması yönünde önemli bir adım olarak görülüyor.

GÖKTUĞ PROJESİNDE ÖNEMLİ İLERLEME

Görgün'ün açıklaması, Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan GÖKTUĞ Projesi'nin bir parçası olarak geldi. Bu füzelerin düşük ölçekli ilk üretimini ve F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonunu içeren proje, seri üretim sözleşmesinin imzalandığı IDEF 23 töreninde vurgulandı.

GÖKTUĞ PROJESİNİN DETAYLARI

GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi, ilk olarak 14 Aralık 2012 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge Başkanlığı ile TÜBİTAK SAGE arasında, Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik olarak imzalandı. Daha sonra Kasım 2016'da Savunma Sanayii Başkanlığına devredildi.

Mevcut GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi kapsamında, F-16 PO-I uçakları için Görüş Mesafesi İçinde (BOZDOĞAN-GİF) ve Görüş Mesafesi Ötesinde (GÖKDOĞAN-GÖF) olmak üzere iki farklı konfigürasyonda füze geliştirilmesi ve tasarlanması, kalifikasyonun tamamlanması ve prototiplerin teslim edilmesi planlanıyor.

GELECEKTEKİ ENTEGRASYON VE ÜRETİM

Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda "GÖKTUĞ F-16 PO-III Entegrasyonu ve Düşük Ölçekli İlk Üretim Tedarik Projesi" sözleşmesi 7 Temmuz 2023 tarihinde imzalandı. Söz konusu sözleşme, 25'er adet Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin üretimini ve F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonunu kapsıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2119532/bozdogan-ve-gokdogan-fuzeleri-bir-testi-daha-gecti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.