ABD Merkez Bankası'nın (Fed) martta faiz indirimlerine başlama beklentilerindeki zayıflama dikkat çekiyor. Özellikle önemli merkez bankalarının güvercin adımlarına yönelik beklentilerin erteleneceği öngörüleri güçleniyor. Fed'in "Bej Kitap" raporuna göre, ABD ekonomisinde kasımdan bu yana önemli bir değişiklik gözlenmediği belirtiliyor.
Yılın başından itibaren Fed'in martta faiz indirimine başlayacağı tahminleri, güçlü ABD ekonomi verileri ve Fed yetkililerinin faiz indirimine henüz erken olabileceği yönündeki açıklamalarının etkisiyle zayıflıyor. Piyasalarda başlangıçta martta faiz indirme olasılığı yüzde 85 iken, güçlü perakende satış verilerinin ardından bu oran yüzde 60'a düşüyor.
Ayrıca, ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi beklentilerin üzerinde artarken, Bej Kitap raporu tüketici harcamalarının ekonomiyi desteklediğini vurguluyor. Analistler, ABD'de açıklanan verilerin enflasyonu desteklediğini belirterek, Fed'in faiz indirimleri konusunda aceleci olmayacağına dikkat çekiyor.
Bu gelişmelerin etkisiyle tahvil piyasalarında satış baskısı artarken, ABD 10 yıllık tahvil faizi son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 4,13'e yükseliyor. Dolayısıyla, doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması da gözlemleniyor. Dolar endeksi, 13 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini test ederek günü yüzde 0,1 artışla 103,5'ten tamamlıyor.
Altının ons fiyatı ise dünkü düşüşün ardından bugün 2 bin 8 dolardan alıcı buluyor. New York borsasında negatif bir seyir izlenirken, S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri düşüş kaydediyor. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne negatif bir seyirle başlıyor.
Avrupa borsalarında da dün negatif bir görünüm hakimken, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantı tutanakları ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları takip ediliyor. Lagarde, enflasyon hedefine doğru ilerlendiklerini ancak henüz zafer ilan edilemeyeceğini ifade ederek, faiz indirimine ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.
Avrupa'da enflasyon verileri beklentiler doğrultusunda artarken, ECB'nin faiz indirimine yönelik beklentiler nispeten zayıflıyor. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ise haziran ayında faiz indirimine başlayabileceği fiyatlanıyor.
Asya pay piyasalarında karışık bir seyir göze çarparken, Çin'in ekonomik büyüme verisinin beklentilerin altında kalması ve teşviklere ilişkin belirsizlikler risk iştahını azaltıyor. Çin'de Şanghay bileşik endeksi Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriliyor.
Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verilerine göre, kasımda aylık yüzde 0,9 azalırken, dolar/yen paritesi 30 Kasım 2023'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise hafif bir düşüşle günü tamamlıyor.
Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dalgalı bir seyirle yüzde 0,10 değer kaybıyla günü tamamlıyor. Dolar/TL ise 30,1440 seviyesinden işlem görüyor. Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü yükseltmesinin ardından 17 Türk bankasının kredi notu görünümleri de "durağan"dan "pozitif"e çevriliyor.
Analistler, yurt içinde kısa vadeli borç stoku ve para-banka istatistikleri ile yurt dışında ECB Başkanı Lagarde'ın konuşmasının yanı sıra dünya genelinde yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 8.000 ve 7.900 seviyelerinin destek, 8.150 ve 8.200 puanın direnç konumunda olduğuna dikkat çekiyor.
Formun Üstü
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler
10.00 Türkiye kasım ayı kısa vadeli dış borç stoku
12.00 Euro Bölgesi kasım ayı ödemeler dengesi
14.30 Türkiye haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 Euro Bölgesi ECB'nin toplantı tutanakları
16.30 ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları
16.30 ABD aralık ayı inşaat izinleri
16.30 ABD ocak ayı Philadelphia Fed imalat endeksi
18.15 Euro Bölgesi ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması