Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS), programlanan deneylerini birer birer hayata geçiriyor.
13 deney yapması planlanan Gezeravcı bugün 10. Deneyini gerçekleştiriyor.
"UYNA" projesinin yöneticisi TÜBİTAK MAM'dan Ömür Can Odabaş…
Yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesi çalışması çerçevesinde deney KIBO modülündeki ELF kullanılarak gerçekleştirilecek.
UYNA deneyinde, eritme ve katılaşma prosesleri sırasında termofiziksel ve kristal büyümesi gibi özellikler üzerinde yerçekimsiz ortamın etkileri araştırılacak.
Bu deneyin, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor.
ISS'ye ulaştığı günden bu yana 9 deney yapan astronot Gezeravcı, dün yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran "MESSAGE" deneyini gerçekleştirdi.
Gezeravcı, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan ve öğretmenleri Birsen Geçer'in proje yöneticisi olduğu Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) deneyini de yaptı.
TÜBİTAK MAM'dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil'in proje yöneticisi olduğu uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan "gMetal" deneyine de başlayan Gezeravcı, ayrıca, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE" deneyine de devam ediyor.
Gezeravcı’nın devam ettiği diğer deneyler şöyle;