Küresel piyasalarda gözler ABD'nin istihdam verilerine çevrildi

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi kararının gecikebileceği endişeleriyle birlikte karmaşık bir seyir izlenirken, bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasalar üzerinde etkisi bekleniyor.
Ersin Küçükbarak
|
02 Şubat 2024, Cuma - 09:51
Küresel piyasalarda gözler ABD'nin istihdam verilerine çevrildi

Merkez bankalarının politika belirsizlikleri, varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler karışık sinyaller gösterirken, piyasalardaki beklentiler, Fed'in mart ayında faiz indirimine başlama olasılığını yüzde 35 seviyesinde değerlendiriyor.

Dünkü verilere göre, ABD'de ISM imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocakta 49,1 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

27 Ocak ile biten haftada, ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı, 224 binle beklentilerin üzerinde arttı.

ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği ise geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,2 arttı, beklentileri aştı.

Analistler, ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğini belirterek, bugün açıklanacak istihdam verilerinin önemine dikkat çekti.

Özellikle tarım dışı istihdamın ocakta 185 bin kişi artması bekleniyor. Verinin açıklanmasıyla birlikte piyasalarda volatilitenin artması muhtemel.

Tahvil piyasalarındaki alış ağırlıklı seyir devam ederken, dün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, işsizlik maaşı başvurularındaki artışın istihdam piyasasında yavaşlamaya işaret edebileceği ihtimaliyle 10 baz puan düşüşle yüzde 3,81'e geriledi.

Brent petrolün varil fiyatı çarşamba günü yüzde 2,4 azalmasının ardından dün de yüzde 2,2 geriledi. Altının ons fiyatı, tahvil faizlerindeki gerilemeden destek alarak 2.055,6 dolardan kapanarak 2 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD'li teknoloji şirketleri Apple, Meta ve Amazon'un gelirleri sırasıyla yüzde 2, 25 ve 14 arttı.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,3, S&P 500 endeksi yüzde 1,25 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,97 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında ise İngiltere Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 5,25'te sabit bırakmasıyla satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

ECB faiz indirimlerine nisanda başlayabileceği yönündeki fiyatlamaların ardından Avro Bölgesi'nde TÜFE, ocakta yıllık bazda yüzde 2,8'e geriledi.

Asya'da ise Çin'deki gayrimenkul sektörüne dair endişeler devam ediyor. Şanghay bileşik endeksi, 24 Mart 2020'den bu yana en düşük seviyesini test etti.

Güney Kore'de Finans Bakanının piyasayı destekleyici adımlar atacaklarını belirtmesiyle Kospi endeksi yükselişe geçti.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,7 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,5 geriledi. Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yatay seyrediyor.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünü yüzde 1,76 değer kazancıyla 8.646,12 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dünü 30,3348'den tamamlamasının ardından bugün 30,4530 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde sakin bir veri gündemi olduğunu, yurt dışında ise ABD'de istihdam raporu, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve fabrika siparişleri verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.800 seviyelerinin direnç, 8.560 ve 8.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

16.30 ABD ocak ayı istihdam raporu

18.00 ABD ocak ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

18.00 ABD aralık ayı fabrika siparişleri


http://www.ankaramasasi.com/haber/2123040/kuresel-piyasalarda-gozler-abdnin-istihdam-verilerine-cevrildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.