Dünya düşünülenden fazla ısındı...

Bazı araştırmacılar, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefinin çoktan aşıldığını ve sıcaklığın 2020 itibarıyla 1,7 dereceye ulaştığını öne sürüyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Şubat 2024 08:55
GÜNCELLEME
06 Şubat 2024 07:54
Dünya düşünülenden fazla ısındı...
AA
Kaynak AA

Avustralya ve ABD'li bilim insanları, son 300 yılda okyanus ve hava sıcaklıklarındaki değişimi belirlemek amacıyla Karayipler'deki deniz süngerlerini inceledi.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada, insan kaynaklı iklim değişikliğinin beklenenden daha erken başladığını belirledi.

Küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefinin aşıldığını ve sıcaklığın sanayi devrimi öncesi dönemden bu yana 2020 itibarıyla 1,7 dereceye yükseldiğini savunan araştırmacılar, küresel ısınmaya çözüm bulunması gerektiği konusunda "zamanın tükenmeye başladığı" uyarısında bulundu.

Batı Avustralya Üniversitesi'nden deniz jeokimyacısı Malcolm McCulloch ve ABD'deki Indiana Eyalet Üniversitesi'nden oşinograf Amos Winter, çalışmaları hakkında The Associated Press'e değerlendirmelerde bulundu.

McCulloch ve Winter, küresel ısınmanın Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde (IPCC) tahmin edilenden daha erken başlamış olmasının mantıklı olduğunu çünkü sanayi devriminin 1800'lerin ortalarında başladığını ifade etti.

McCulloch ve Winter, zamanın tükendiği yönünde uyarıda bulunarak elde ettikleri bulguların iklim değişikliğinin hızlandığı teorisini desteklediğini bildirdi.

Süngerlerin örneklerinin yaşının 320'nin üzerinde olduğunu belirten araştırmacılar, bu süngerlerin Sanayi Devrimi dönemindeki araçlara kıyasla daha iyi bir ölçüm yöntemi olduğunu belirtti.

Süngerlerin atmosferdeki karbondioksiti, suyun sıcaklığını ve pH değerini kaydettiğini ifade eden McCulloch ve Winter, süngerlerin okyanusun 33 ila 98 metre derinliğinde bulunduğunu ve bu nedenle zor bulunduklarını aktardı.

McCulloch ve Winter, süngerlerin sıcaklık değişimleri için uygun bir ölçüm aracı olduğunu savunarak mercan, buz çekirdekleri ve ağaç halkalarından elde edilen verilerle uyumlu olduğunu vurguladı.

Araştırmacılar, bu süngerlerin sadece Karayipler'de bulunduğunu ancak El Nino ve La Nina kaynaklı sıcak ve soğuk döngülerinden pek etkilenmediklerini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa