Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin güçlü performansına dair sinyallerin, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlamasını geciktireceği endişeleriyle satış ağırlıklı bir seyir izleniyor. Öte yandan, Çin'in pay piyasalarını destekleyeceğini açıklaması, Asya'da risk algısını olumlu yönde etkiliyor.
Ersin Küçükbarak
|
06 Şubat 2024, Salı - 10:23
Küresel piyasalar karışık seyrediyor

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler, ekonomik aktivitenin sıcaklığını koruduğunu gösterirken, bu durum enflasyonla mücadele sürecinin öngörülenden daha uzun sürebileceği beklentilerini güçlendiriyor. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ocakta aylık bazda 2,9 puan artarak 53,4'e çıkarak piyasa beklentilerini aştı.

Fed yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda, dirençli bir ekonominin faiz indirimine gidebilmesi için zaman alabileceğine işaret edildi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ekonomide direncin devam ettiğini, ancak bazı zayıflık işaretlerinin bulunduğunu belirtti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise enflasyonla ilgili daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, mart ayında faiz indirimi ihtimalini göz ardı etmek istemediğini bildirdi.

Fed'in hazırladığı "Kıdemli Kredi Yetkilisi Görüş Anketi" raporuna göre, ABD'deki kredi verme standartları geçen yıl dördüncü çeyrekte sıkılaşmış ve kredi talebi zayıf kalmıştı. Bu gelişmelerle birlikte para piyasalarındaki güvercin beklentilerin zayıfladığı gözlemlenirken, martta faiz indirimi olasılığı yüzde 17 seviyesine indi. Bankanın mayısta politika faizini 25 baz puan indirebileceği öngörüsüne rağmen, güvercin fiyatlamalarda 4 baz puanlık bir düşüş dikkat çekti.

Ekonomik aktivitenin güçlü olduğu sinyalleri, tahvil piyasalarında satış baskısının artmasına neden oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, dün yaklaşık 13 baz puan artarak 4,16 seviyesinden kapanış yaptı. Altının ons fiyatı yüzde 0,2 artışla 2.028 dolara yükselirken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 artarak 78,1 dolara çıktı.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,2, S&P 500 endeksi yüzde 0,32 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,71 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında ise yön arayışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivitenin daralmaya devam ettiğine dair sinyaller alındı. Almanya'da hizmet sektörü ve bileşik PMI ocakta sırasıyla 47,7 ve 47, Avro Bölgesi'nde ise 48,4 ve 47,9 seviyelerinde gerçekleşti.

Euro Bölgesi'nde dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri, aylık bazda yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 10,6 gerileme gösterdi. Ancak, ECB'nin nisanda faiz indirimine başlama olasılığı yüzde 75'ten yüzde 66'ya düştü.

Asya'da, pay piyasaları satış baskısı altında başlasa da, Çin'de hükümetin pay piyasalarındaki düşüşü önlemek adına ülke varlık fonunun daha fazla Borsa Yatırım Fonu (ETF) alacağını açıklamasının ardından, Şanghay bileşik endeksi yükseldi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,5 yükseldi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün yüzde 1,28 değer kazancıyla rekor kapanış olan 8.776,70 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artarak 30,5555'ten günü tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,5660 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Almanya'da fabrika siparişleri ve Euro Bölgesi'nde perakende satış verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.900 seviyeleri direnç, 8.700 ve 8.600 seviyeleri destek konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Almanya aralık ayı fabrika siparişleri

13.00 Euro Bölgesi aralık ayı perakende satışlar

14.30 Türkiye ocak ayı reel efektif döviz kuru




http://www.ankaramasasi.com/haber/2123662/kuresel-piyasalar-karisik-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.