Murat Daltaban kimdir?

Oyuncu ve tiyatro yönetmeni olan Murat Daltaban kimdir?
Barış Yılmaz
|
28 Mart 2024, Perşembe - 16:11
Murat Daltaban kimdir?

Murat İsmail Rauf Daltaban, 5 Mayıs 1966 tarihinde Ankara'da doğmuştur. DOT Tiyatro'nun kurucularından biri olarak İstanbul'da faaliyet gösteren Daltaban, aynı zamanda Bursa'daki Nilüfer Kent Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni olarak görev yapmaktadır. Salkım Hanımın Taneleri filmi ve Kınalı Kar ile Hırsız Polis dizilerindeki rolleriyle geniş kitlelerce tanınmıştır.

Biyografi Murat Daltaban, 1966 yılında Ankara'da doğmuştur. Eğitim hayatına Ankara Konservatuvarı'nın Opera bölümünde yarı zamanlı olarak başlamış, ardından ODTÜ'de Maden Mühendisliği bölümünde okumuştur. Daha sonra Mühendislik eğitimini yarıda bırakarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde oyunculuk eğitimi almıştır. Tiyatro kariyerine 1989 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda rol alarak başlamıştır.

1993 yılında Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olan Daltaban, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda da uzun yıllar çalışmış ve birçok önemli rolde sahne almıştır. Aynı zamanda sinema ve dizi oyunculuğu da yapmış, çeşitli yapımlarda yer almıştır. Özellikle Salkım Hanımın Taneleri filmindeki performansıyla ön plana çıkmış ve birçok ödül kazanmıştır.

Sanatçı, DOT adlı tiyatro topluluğunu eşi Özlem Daltaban ve Süha Bilal ile birlikte kurmuş ve tiyatronun sanat yönetmenliğini üstlenmiştir. DOT, çağdaş tiyatro metinlerinden yola çıkarak şehirli insanın öyküsünü anlatan oyunlar sahnelemiştir ve uluslararası alanda da başarılar elde etmiştir.

Murat Daltaban, kariyeri boyunca birçok ödül kazanmış ve Türk tiyatrosuna önemli katkılarda bulunmuştur. 2021 yılında Nilüfer Kent Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni olarak görev almıştır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2131342/murat-daltaban-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.