Türkiye’de Korona Virüsü Vaka Sayası 5’e Yükseldi

Ankara Masası
|
14 Mart 2020, Cumartesi - 08:45
Türkiye’de Korona Virüsü Vaka Sayası 5’e Yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk 2 vakanın ardından 3 yeni tanı daha konulduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından korona virüse karşı alınan önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Fahrettin Koca yaptığı konuşmada, Türkiye’deki ilk korona virüs vakasını işaret ederek, kesin olarak beklenmese de sonucun böyle olacağı varsayımıyla olayın başında hastanın çevresini gözetim altına aldıklarını belirtti.

Yeni vakanın da gözetim altına alınan hasta çevresinden olduğunu vurgulayan Koca, “Tüm değişkenlerin, olası tüm temasların tespiti kuşkusuz mümkün değil. Fakat bu 2 vakanın belirli bir sınır içerisinde ortaya çıktığını ifade etmek istiyorum. Bu bilgiden varacağımız sonuç açıktır. Mücadelemizin bir üstünlüğü var. Mevcut tabloda yayılımın olası sınırlarını biliyoruz. Başarımız tek tek hasta veya şüphelilerin izole etmenin ötesine gidebilir. 10 Mart itibariyle olayın Türkiye'deki seyri eldeki verilere göre diğer ülkelere kıyasla bir avantaj sunmaktadır” diye konuştu.
Bu süreç içerisinde tedirgin olunmamasını, salgına sağduyulu ve rasyonel şekilde yaklaşılmasını tavsiye eden Koca, Sağlık Bakanlığı tarafından alınan yeni tedbirleri kamuoyu ile paylaştı:

  • “Hastanelerimize ziyaretçi kısıtlaması getiriyoruz. Mesai saatleri içerisinde ziyaretçi kabul edilmeyecek. Mesai saatleri dışında sadece bir kişiye izin verilecek. “
  • “İlaçlarını raporla alan yaşlılarımız rapor süresi dolduğunda hastaneye tekrar başvurmadan ilacını doğrudan alabilmesiyle ilgili Aile ve Çalışma Bakanlığı ile görüşüldü, 1-2 gün içerisinde bakanlık bunu devreye sokmuş olacak.”
  • “Kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanlar kolaylıkla izne ayrılabilecek, bu anlamda bir genelge de yayınlandı.”
  • “Mart ve Nisan aylarında düzenlenecek olan ulusal ve uluslararası bilimsel açık ya da kapalı toplantı, kongre ve konferans gibi etkinlikler geçici bir süreyle ertelendi.”
  • “Vatandaşımızın herhangi bir hastalık bulgusu olduğunda kolay arayabileceği Alo 184 SABİM Danışma Hattı'nı korona enfeksiyonuna özel bir danışma hattına dönüştürülüyor.”
  • “Vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına gitmeden yurtdışından gelenlerin 14 gün idare izinli sayılmaları gerektiğiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'ndan da bir karar çıkarıldı.”

Ayrıca virüsün önünü keseceklerine inandıklarını belirten Koca, “İlk 2 vakamızın belli bir odağa bağlı olduğunu söylemiştim. Aynı temas çevresi ve aynı aile içerisinde 3 yeni tanı daha koyduğumuzu söylemek zorundayım. Üzüntümüzü azaltan, sağduyu temin eden de bir realite var. Tanımlı çevre içinde olduğunu söylemek istiyorum. 5 vakanın tamamı doğrudan bağlantılı. Sonraki 4 vaka ilk tespitin hemen ardından izole edilen kişiler. 5 vakayla ilgili bu somut vakanın ardından Dünya Sağlık Örgütü son açıklamasında korona virüsün bu dönemde 124 ülkeye yayıldığını duyurdu. Kobit-19'u pandemik hastalık yani küresel tehdit ilan etti. Biz de risk küresel derken hep buna dikkat çekiyorduk'' açıklamasında bulundu.

Bakan Koca, 5 vakanın genel durumuyla ilgili olarak, iki vakanın solunum sıkıntılarının olduğunu belirtti. Umreden dönen vatandaşlarda bugüne kadar vakaya rastlanmadığını hatırlatan Koca, bunun bundan sonra olmayacağı anlamına gelmediğini belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2132/turkiyede-korona-virusu-vaka-sayasi-5e-yukseldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.