Araştırmacı yazar Nüket Aşkın, Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan'ın hayatını kitap halin getirdi

Araştırmacı yazar Nüket Aşkın, 'Sırlarıyla Atatürk'ün Kız Kardeşi Makbule Hanım' adıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan'ın hayatını kitaplaştırdı.
Ersin Küçükbarak
|
06 Nisan 2024, Cumartesi - 14:39
Araştırmacı yazar Nüket Aşkın, Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan'ın hayatını kitap halin getirdi

Nüket Aşkın, Makbule Atadan’ın hayatını kaleme almadan önce, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda, Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Dönemi Arşivi, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Tarih Arşivi, Dışişleri Türk Diplomatik Arşivi'nde ve Milli Kütüphane'de aylarca süren araştırmalar yaptı.

Bunun sonucunda 328 sayfalık , 'Sırlarıyla Atatürk'ün Kız Kardeşi Makbule Hanım' kitabı ortaya çıktı.

Nüket Aşkın kitapta, aralarında ilk kez gün ışığına çıkan Mustafa Kemal Atatürk, Makbule Hanım ve Zübeyde Hanım'a ait mektup ve fotoğrafların da olduğu 165 kaynak ve belgeye yer verdi.

Kitap, 'Çocuk Makbuş', 'Savaş yıllarındaki genç Makbule', 'Cumhuriyet yıllarındaki Makbule Hanım' ve 'Atatürk'ün vefatı sonrası Makbule Atadan' olmak üzere 4 bölümden oluşuyor.

 Kitabın kapağında ise Makbule Hanım'ın 1927'de Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı merdivenlerinde elini öperken çekilen fotoğrafı bulunuyor.

Atatürk ve Makbule Hanım'ın çocukluğu, Atatürk ile İsmet İnönü arasındaki anlaşmazlıklar, Makbule Hanım'ın yaptığı iki evliliğe ilişkin bölümlerin bulunduğu kitapta, küçük  yaralı halde bulduğu karga ile kurduğu dostluğun anlatıldığı bölüm de dikkat çekiyor.

'Kelime kelime tarayarak bu kitaba ulaştım'

Nüket Aşkın, kitabın Makbule Hanım hakkında yazılmış ilk eser olduğuna işaret etti.

Böyle önemli bir tarihi şahsiyetin hayatını ele alan bir kitabı yazmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Aşkın, şunları söyledi:


Nüket Aşkın, Makbule Hanım'ın da herkes gibi doğruları, yanlışları, güçlü ve zayıf yanları olduğunu ifade etti.

Kitabın okuyucuyu duygudan duyguya sürüklediğini belirten Aşkın, “Şaşırdığınız, kızdığınız, duygulandığınız bölümler art arda geliyor. Ben mümkün olduğu kadar bu duyguları üzerimde taşımamaya gayret ederek, Makbule Hanım'ı yargılamalardan uzak, anlamaya çalışarak kitabı yazdım.” Dedi.

Aşkın şöyle devam etti:


'Ağabey Atatürk'ü tanıdım'

Nüket Aşkın, kitabı yazarken farklı bir Atatürk ile tanıştığını da vurguladı.

“Ağabey Atatürk'ü tanıdım” diyen Aşkın sözlerini şöyle tamamladı:




http://www.ankaramasasi.com/haber/2132775/arastirmaci-yazar-nuket-askin-mustafa-kemal-ataturkun-kiz-kardesi-makbule-atadanin-hayatini-kitap-halin-getirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.