Elektronik sigaraların karanlık yüzü: Kurşun ve uranyum tehlikesi!

Gençler arasında popülerlik kazanan elektronik sigaraların içinden çıkan kurşun ve uranyum gibi zararlı maddeler, yapılan son araştırmalarla ortaya çıktı. Dr. Hongying Daisy Dai liderliğindeki çalışma, elektronik sigara kullanıcılarının maruz kaldığı risklerin gençlerde beyin ve organ gelişimini olumsuz etkileyebileceğini gösterdi. Araştırmacılar, düzenli olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarlarında kurşun ve uranyum seviyelerinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
Afife Kaya
|
30 Nisan 2024, Salı - 19:35
Elektronik sigaraların karanlık yüzü: Kurşun ve uranyum tehlikesi!

Son dönemde gençler arasında popülerlik kazanan elektronik sigaraların içinden öyle maddeler çıktı ki, içenler iki kez düşünecek! Yapılan araştırmalar, elektronik sigara kullanımının gençlerde ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini gözler önüne serdi.

Gençler arasında elektronik sigara kullanımının arttığına dair endişe verici veriler ortaya çıktı. Hatta bazı araştırmalar, bu kullanımın yaş ortalamasının ortaokul düzeyine kadar indiğini gösteriyor. Elektronik sigaraların normal sigaralardan pek de farklı olmadığı ve solunum yolu hastalıkları ile nikotin bağımlılığına sebep olduğu biliniyordu. Ancak son araştırmalar, elektronik sigara kullanıcılarının maruz kaldığı riskleri daha da derinleştirdi.

Dr. Hongying Daisy Dai liderliğindeki yeni bir araştırma, gençler arasında elektronik sigara kullanımının, kurşun ve uranyuma maruz kalma riskini artırdığını ve beyin ile organ gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ortaya koydu. Dr. Dai, "Bu çalışma, ABD'deki genç e-sigara kullanımını temsil eden bir örnek üzerinde, idrardaki metal seviyelerinin elektronik sigara içme sıklığı ve tercih edilen tatlar arasında nasıl değiştiğini inceledi" dedi. Araştırma sonuçları Pazartesi günü Tütün Kontrolü dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar, aralıklı olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarındaki kurşun seviyelerinin, ara sıra kullananlara göre %40 daha yüksek olduğunu tespit etti. Düzenli olarak kullananlarda ise bu seviyeler %30 daha yüksekti. Dr. Dai, tatlı aromaları tercih edenlerin idrarlarında, nane veya mentol aromalarını tercih edenlere göre daha yüksek uranyum seviyeleri bulunduğunu açıkladı.

Ulusal Gençlik Tütün Araştırması'na göre, elektronik sigara kullanan gençlerin %90'ı aromalı e-sigara kullanıyor. Ancak, 2023'te yapılan bir araştırma, lise öğrencileri arasında e-sigara kullanımında %14,1'den %10'a düşüş olduğunu gösterdi. Bu düşüşe rağmen, Dr. Dai, elektronik sigara kullanımının hala ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve tütün kullanımının hala popüler olduğunu belirtti.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, 2023 Aralık ayında, gençleri korumak amacıyla mentol ve tütün dışındaki aromalı elektronik sigara kartuşlarını yasakladı. Bu yasaklamadan sonra, sadece 23 tütün aromalı e-sigara ürünü satışa sunuldu.

Dr. Dai, yapılan araştırmanın sonuçlarına şaşırmadığını belirtti. Elektronik sigara aerosolünün, çeşitli zararlı bileşikler içerdiği biliniyor ve metallere maruz kalmanın sağlık üzerinde ciddi etkileri olabileceğini vurguladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136184/elektronik-sigaralarin-karanlik-yuzu-kursun-ve-uranyum-tehlikesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.