Ekmeğe zam yolda!

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul'da girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, ekmeğin kilogram fiyatının 15 Mayıs'tan sonra 60 liraya kadar çıkabileceğini belirtti.
Afife Kaya
|
04 Mayıs 2024, Cumartesi - 07:06
Ekmeğe zam yolda!

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, ekmeğin fiyatının İstanbul genelinde 15 Mayıs itibariyle kilogram başına 60 liraya kadar çıkabileceğini belirtti. Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre Cihan Kolivar, fırınların bulunduğu semtlere göre ekmeğin fiyatının değişeceğini ifade ederek, fiyatların 12.5 liradan başlayarak 15 liraya kadar çıkabileceğini dile getirdi.

Kira Farkı Maliyetleri Katlıyor

İstanbul'un merkezi bölgelerindeki fırınlar için talep edilen kira bedellerinin 140 bin liraya kadar çıktığını vurgulayan Cihan Kolivar, Arnavutköy, Sultangazi gibi yerlerde ise kiraların 20-25 bin lira seviyesine kadar düştüğünü aktardı. Bu büyük farkın maliyetleri katladığını ifade eden CihanKolivar, bu durumun İstanbul'un her yerinde ekmek fiyatlarının aynı olup olamayacağı sorusunu gündeme getirdi.

Ruhsatsız Çalışan Fırınlar Sorunu

İstanbul'da 3.800 fırın bulunduğunu ancak bunların 500'den fazlasının ruhsatsız çalıştığını belirten Cihan Kolivar, sigortasız çalışan ve ruhsatsız iş yeri sorununun çözülmesini beklediklerini dile getirdi.

Nöbetçi Fırın Önerisi

Kolivar, İstanbul'da nöbetçi fırın sisteminin uygulanması gerektiğini söyleyerek, örneğin bir mahalledeki 6 fırından 3'ünün nöbetçi olabileceğini ifade etti. Bu öneriyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ileteceklerini aktaran Kolivar, böylece çalışanların dinlenmesinin sağlanabileceğini ve tatil günlerinde iş yerlerinin dezenfekte edilebileceğini söyledi. Ayrıca, Kolivar, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınması zorunluluğuna ilişkin kararın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay'a başvurduklarını açıkladı.

"İşçi Değil, 'Köle' Arıyoruz"

Çalışma şartlarının zorluğuna dikkat çeken Kolivar, "Cumartesi yok, pazar yok, bayram tatili yok. İşçi demeye utanıyorum, fırınlarda çalışacak köle arıyoruz, bulamıyoruz. 32-33 bin lira maaşla çalışacak ekmek ustası bulmak çok zor. Usta, gece saat 4’ten, öğlen 4’e kadar çalışıyor. 10 yıldır bu çalışma şartları değişmedi. Bunun düzeltilmesi gerekli" şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136737/ekmege-zam-yolda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.